Felmérés

A lengyelek többsége támogatja a jelenlegi lengyel abortuszpolitikát

A válaszolók 80 százaléka akkor tartja megengedhetőnek az abortuszt, ha az anya élete veszélyben forog, 71 százalék szerint ez akkor is helyénvaló, ha csak az anya egészsége veszélyeztetett.

2016.04.05 19:57MTI

Lengyelországban a lakosság többsége támogatja a jelenleg érvényes abortusztilalom azon kivételeit, melyek lehetővé teszik a terhességmegszakítást az anya életének veszélyeztetése esetében, illetve akkor, ha a gyermek nemi erőszak következményében fogant - derül ki a CBOS lengyel közvélemény-kutató intézet kedden közölt felméréséből.

A válaszolók 80 százaléka akkor tartja megengedhetőnek az abortuszt, ha az anya élete veszélyben forog, 71 százalék szerint ez akkor is helyénvaló, ha csak az anya egészsége veszélyeztetett. Hetvenhárom százalék szerint az abortusztilalomnak nem kell vonatkoznia a nemi erőszak, illetve a vérfertőzés következtében fogant életre. A megkérdezettek 53 százaléka szerint helyes, ha a terhességet megszakítva fogyatékos gyerek születését akadályozzák meg.

A megkérdezettek 66 százaléka ugyanakkor egyetért azzal az állítással, hogy "az emberi életet mindig, a körülményektől függetlenül védeni kell a fogantatástól kezdve a természetesen bekövetkezett halálig".

A felmérés megmutatta: a lengyelek 75 százaléka ellenzi az abortuszt az anyagi, illetve a személyes helyzetre hivatkozóknál, és 76 százalék nem helyesli ezt a gyermeket elvből nem vállalók esetében.

A felmérés szerint 2012-höz képest 7 ponttal - 50 százalékra - emelkedett azoknak a száma, akik szűkítenék az abortusztilalom alóli kivételek körét.

A lengyel püspöki kar a múlt héten közleményt adott ki, melyben az ötödik parancsolatra (Ne ölj!) hivatkozva a terhességmegszakítás szabályozásának szigorítását és az emberi élet teljes körű védelmét szorgalmazza.

Lengyelországi életvédő egyesületek pedig nemrégiben kidolgoztak egy törvényjavaslatot, mely megszüntetné az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló lengyel törvény azon előírásait, melyek szerint az abortusz abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A tervezet ugyanakkor a veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családok számára nagyobb anyagi és szakértői támogatást nyújtana. Azokban az esetekben, amikor az anya életmentő kezelésre szorul, a törvényjavaslat szerint az orvosoknak továbbra is joguk lenne olyan gyógyítási módszerekhez is folyamodni, melyek kockázatosak lennének a baba egészségére és életére nézve.

A szigorítás mellett megszólalók azzal érvelnek, hogy a statisztikák szerint a legtöbb törvényes abortuszt Lengyelországban az utóbbi években Down-szindrómás magzatokon hajtották végre, "visszafordíthatatlan károsodásnak" minősítve az eseteket.

A törvényjavaslatot Marek Kuchcinski, a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság soraiból megválasztott házelnök formális okokra hivatkozva még nem jegyezte be. A tervezet előterjesztéséhez 100 ezer aláírás is szükséges lesz.

A témában a lengyel kormány nem foglalt egyértelmű állást. Beata Szydlo kormányfő múlt csütörtökön közölte, hogy ő személyesen támogatná az abortusz teljes betiltását, de nem rendelne el ez ügyben szavazási pártfegyelmet. Egy hétfői sajtóértekezletén pedig hangsúlyozta: a lengyel kormány jelenleg "a törvénnyel összefüggően semmiféle változásokon nem dolgozik", a múlt héten megfogalmazott álláspontja "tisztán a magánvéleménye volt".

Baloldali tömörülések vasárnap Varsóban, valamint több lengyelországi városban is többezres tüntetéseket szerveztek a magzat védelméről szóló törvény szigorítása ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.