Félnek az emberek

Terrorizmus - Kevesebben használják a tömegközlekedést Isztambulban

Az elmúlt hónapok terrortámadásainak következtében kevesebben használják a tömegközlekedést Törökország legnagyobb városában, a hivatalosan közel 15 milliós lakosságú Isztambulban.

2016.04.05 12:47MTI

Az isztambuli tömegközlekedés egyik legnagyobb működtetője, az IETT által nyilvánosságra hozott adatok alapján a március 13-i ankarai terrorakció előtti napon 5,6 millió ember vette igénybe az isztambuli tömegközlekedés járműveit. Közvetlenül az incidens után ez a szám először napi 3,9 millióra esett vissza, majd a március 19-i isztambuli öngyilkos merényletig tartó néhány napos emelkedést követően egészen 2,3 millióra zuhant.

A rendelkezésre álló legutóbbi, március 26-i mutatók szerint a tömegközlekedést használók száma egy hét alatt 4,9 millióra nőtt, amely Isztambul esetében magában foglalja a villamos- és az autóbusz-hálózatokra, a metróvonalakra, valamint a tengeren folyó forgalomra vonatkozó adatokat egyaránt.

A Habertürk című tekintélyes napilap úgy fogalmazott: a tömegközlekedésben fellépő mintegy 700 ezer fős hiánynak megfelelően megnőtt viszont a metropoliszban amúgy is sűrű közúti forgalom, az emberek inkább saját autójukat használják.

A közelmúlt terrorcselekményei miatt hozott szigorú biztonsági óvintézkedések értelmében az isztambuli metróállomásokon nemcsak a peronokra való megérkezés előtt ellenőrzik az utasok táskáit, mint korábban, hanem már közvetlenül a lejáratoknál is - számolt be róla az újságíró.

Március 19-én egy öngyilkos merénylő támadást hajtott végre Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi). A tettes négy ember életét oltotta ki, köztük három izraeli állampolgárét. A robbantásban 36-an sebesültek meg. Az elkövető a belügyminisztérium szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel állt kapcsolatban.

Az incidenst megelőző hetekben Ankarában is követtek el merényleteket. Mindkettőért az illegális Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik fiókszervezete vállalta a felelősséget. Március 13-án egy zsúfolt autóbusz mögött a kora esti órákban egy pokolgéppel megrakott gépkocsi robbant fel a török főváros központjában lévő Kizilay téren, az egyik legforgalmasabb ankarai bevásárlóközpont közvetlen közelében. Az öngyilkos merénylet két elkövetőjét leszámítva a detonációban 36 ember vesztette életét, 125-en megsérültek. Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantott a támadó, 29 ember halálát okozva.

Januárban Isztambul egy turisták által szintén gyakran látogatott részében, a Sultanahmet téren robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A robbantásban 10 ember meghalt - valamennyien német állampolgárok -, 17-en pedig megsebesültek. A támadásért Törökország az IÁ-t tette felelőssé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.