Hagyomány

Dél-kínai kutyahúsfesztivál: tömegesen mészárolják le a négylábúakat

Kínai állatvédők követelik a minden évben hatalmas botrányt szító kutyahúsfesztivál betiltását.

2016.04.04 13:03MTI
FB Humane Society International

A hagyományosnak számító dél-kínai esemény alkalmával kegyetlenül, tömegesen mészárolják le a négylábúakat - számolt be a hongkongi South China Morning Post című napilap.

A Kuanghszi-Csuan autonóm területen lévő Jülin településen a nyári napforduló júniusi köszöntése alkalmával általában csaknem 10 ezer állatot végeznek ki, ám a környéken élők "magánügyüknek" tartják a helyi népszokást, a kutyahúsból készült ételek fogyasztását.

A kormányzat minden alkalommal magyarázkodásra kényszerült és a rendszeres tiltakozások ellenére is tehetetlennek bizonyult, mondván, hogy civil kezdeményezésről van szó.

Az állatvédelem egyik élharcosának számító Humane Society International nevű szervezet képviseletében Peter Li hétfőn azt nyilatkozta, hogy 2014 óta minden évben felkereste a Jülint, de az idei alkalom volt számára a legszívszorítóbb.

A szervezet online petíciót indított az ezrek által látogatott fesztivál betiltására, egyúttal május végén öt másik állatvédő szervezettel együtt levélben fordulnak a pekingi kormányhoz ugyanezért.

Az elmúlt években állatvédők tucatjai utaztak a helyszínre, hogy ott tiltakozzanak. Az állatok levágását "brutális cselekménynek", az ünnepséget "véres karneválnak" nevezték. A tiltakozók szerint a helyiek ünnepe nem tartja tiszteletben az életet, és ellentétes az emberi civilizáció fejlődésével. Sokan az állatok tömeges felvásárlásával igyekeztek megmenteni kutyaéleteket.

Egy kínai szervezet alapítója, Csin Hsziao-na azt is megfogalmazta, hogy a nagy nemzetközi visszhangot kiváltó esemény rossz színben tűnteti fel az országot. Jü Hung-mei egy másik szövetség képviseletében ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy Kínának fel kell zárkóznia a fejlett országokhoz, amelyek tiltják a kutya- és macskahús fogyasztását.

Egyes becslések szerint a Kína bizonyos területein hagyományosan fogyasztott kutyahúsételekhez évente több mint 10 millió állatot vágnak le.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.