A nepáli földrengés után...

Gyermekrabszolgák lettek a tragédia túlélői?

A tavaly áprilisi nepáli földrengés után állítólag tízéves fiúkat és lányokat szállítottak Nagy-Britanniába, ahol azóta ingyen dolgoztatják őket.

2016.04.04 11:10ma.hu
EPA

Átfogó vizsgálatot rendelt el a brit belügyminiszter a nepáli földrengés után elárvult gyermekek rabszolgasorba taszításának ügyében. A tavaly áprilisi természeti katasztrófa után állítólag tízéves fiúkat és lányokat szállítottak Nagy-Britanniába, ahol azóta ingyen dolgoztatják őket.

A Sun legfrissebb vizsgálata szerint valószínű, hogy akár tízéves gyermekeket is árulnak az indiai Pandzsáb negyedben garázdálkodó emberkereskedők. A brit lap szerint a gyerekmaffia a tavaly áprilisi nepáli földrengés fiatal túlélőivel is kereskedik - írta a The Guardian-ra hivatkozva a Hirado.hu.

Visszataszító bűntettnek nevezte a gyermekek rabszolgasorsba taszítását Theresa May brit belügyminiszter, aki a nemzeti bűnfeltáró szervezet segítségét kérte az ügy kivizsgálására, és arra ösztönözte a Sunt, hogy dolgozzanak együtt az állami szervezettel.

A brit bulvárlap tényfeltáró riportja szerint a védtelen gyermekek gazdag brit családokhoz kerülnek, ahol fizetés nélküli szolgákká válnak.

Embercsempészből szedtek ki információkat

Az embercsempészek közé beépült riporternek sikerült rengeteg információt kiszedni egy magát Makkhan Singh-nek nevező férfiból, aki tornasorba állította a kisgyerekeket, majd felszólította a vevőnek hitt riportert, hogy tekintse meg őket, gyerekenként 5300 font átlagárért. Az áruszemle alatt megdöbbentő félmondatok hangzottak el:

"Sok fiút szállítunk az Egyesült Királyságba"

"A legtöbb Angliába vitt gyerek nepáli"

"Egy fiú ára 5300 font, de az utazási költségekről már mindenki külön intézkedik"

"Vigyél nepálit Angliába. Jó emberek, jók a házimunkában és még főzni is jól tudnak. Senki sem fogja keresni őket"

A tavalyi nepáli földrengésben több mint 9 ezer ember veszett oda, és azóta is milliók szorulnak támogatásra.

A Rabszolgaság elleni törvényt 2015 októberében fogadták el az Egyesült Királyságban.

Ez Európában az első és egyetlen olyen jellegű törvény, amely jelentősen javítja az emberkereskedelem áldozatainak támogatását és védelmét.

Egyben a rendfenntartó erők kezébe ad minden szükséges eszközt, hogy szembeszálljanak a modern rabszolgasággal és súlyos büntetéssel sújtsák a bűnösöket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.