Több ezer ember az utcákon

A terhességmegszakítás ellen tüntettek Prágában

Mintegy 4000-5000 ember tüntetett a terhességmegszakítás ellen szombaton Prágában.

2016.04.02 19:28MTI

Csehországban nagyon liberális a terhesség mesterséges megszakításának törvényes szabályozása, minek következtében egyre nő a hazai és a külföldi páciensek száma. A hivatalos kimutatások szerint a cseh nők tavaly mintegy 21 ezer esetben éltek a terhességmegszakítás lehetőségével. A külföldi páciensekről a magánklinikák nem közölnek adatokat.

A Nemzeti menet az életért elnevezésű akciót 16-odszor rendezték meg a cseh fővárosban a civil szervezetek.

"A menet célja évek óta változatlan: Csehországban számos olyan nő van, aki, ha teherbe esik, nem lát más kiutat, mint a mesterséges terhességmegszakítást, mert családja és partnere segítségére nem számíthat. Ezen szeretnénk változtatni" - nyilatkozott újságíróknak Zdenka Rybová, a Mozgalom az életért civil szervezet egyik vezetője.

A tüntetésen több katolikus püspök, számos pap és apáca is részt vett. A menetelők cseh nemzeti zászlókat, különféle transzparenseket és több tucatnyi fehér keresztet vittek. A vezető politikusok közül egyedül Pavel Belobrádek kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes menetelt a tömegben.

A belvároson végighaladó menetet több helyen ellentüntetők várták olyan jelszavakkal, mint "Az én testem, az én választásom" vagy "Nem bűn a biztonságos szex". Rendzavarásra nem került sor.

A Vencel téri cseh Nemzeti Múzeum történelmi épülete előtt álló Szent Vencel lovas szobornál Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje, valamint Frantisek Radkovsky pilseni megyés püspök szólt az összegyűltekhez. Mindketten élesen bírálták a terhességmegszakításokat, és köszönetet mondtak azoknak, akik vállalják a gyermekek felnevelését.

"Nemzetünk és Európa is lassan kihal, helyünket más nemzetek foglalhatják el. Nem túlzás azt mondani, hogy a terhességmegszakításokkal nemzeti öngyilkosságot követünk el" - jelentette ki Frantisek Radkovsky püspök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.