Washingtoni atomcsúcs

Az Egyesült Államok és Kína összefog az észak-koreai atomkísérletek ellen

A kommunista állam januárban hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre, majd azóta több kísérleti rakétát bocsátott fel.

2016.04.01 07:24MTI

Az Egyesült Államok és Kína együttműködik annak érdekében, hogy Észak-Korea ne hajtson végre több atomkísérletet - ebben állapodott meg az amerikai és a kínai elnök csütörtökön a nukleáris biztonságról szóló washingtoni nemzetközi konferencián, kétoldalú tárgyalás keretében.

Észak-Korea provokációit ugyanis egyre nagyobb aggodalommal figyelik Washingtonban. A kommunista állam januárban hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre, majd azóta több kísérleti rakétát bocsátott fel.

Barack Obama és Hszi Csin-ping a Fehér Házban találkozott egymással, és már a megbeszélések kezdetekor közös közleményt adtak ki, amelyben tudatták, hogy nemsokára mindkét ország aláírja a párizsi klímavédelmi egyezményt.

A megbeszélés után Obama úgy nyilatkozott, hogy Kína és az Egyesült Államok is atomfegyvermentes Koreai-félszigetet szeretne, ennek érdekében cseréltek véleményt arról, hogy miként lehetne eltántorítani Phenjant a további kísérletektől, amelyek Washington megítélése szerint növelik a térségben a feszültséget. Az amerikai elnök pár órával korábban a japán és a dél-koreai vezetőkkel tárgyalt ugyanerről a témáról.

Bár az amerikai-kínai csúcstalálkozóról kevés konkrétum szivárgott ki, elemzők nagyon fontosnak ítélik meg már a találkozó létrejöttét is. Washington számára Kína egyre nagyobb jelentőséggel bír; részben az amerikai-kínai gazdasági kapcsolatok miatt, részben pedig a Dél-kínai-tengeren - a pekingi területi követelések miatt - kialakuló feszültség okán. Mérsékelten feszült ugyanakkor a viszony Washington és Peking között a kibernetikai biztonság és az emberi jogok kínai helyzete miatt. Amerikai sajtójelentések a hivatalos kínai hírügynökséget idézik, amely szerint a kínai államfő nagyon határozottan képviselte a Dél-kínai-tenger vitatott területei fölötti kínai szuverenitás vitathatatlanságát, és reményét fejezte ki, hogy nézeteltéréseiket békésen rendezik. "Peking tiszteletben tartja és óvja más országok nemzetközi jogban rögzített hajózási és légiforgalmi szabadságát, de a hajózás szabadságának ürügyén nem fogad el amerikai akciókat a térségben" - mondta a kétoldalú találkozón Hszi Csin-ping.

Az Obama-Hszi találkozó után a kínai külügyminiszter-helyettes "pozitív, konstruktív és gyümölcsöző" tárgyalásnak minősítette a két elnök megbeszéléseit.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.