Megoldódhat a probléma

Ukrán kormányválság - Három párt tárgyal az új koalíció alakításáról

Egy új kormánykoalíció kialakításáról kezdett zárt ajtók mögötti tárgyalásokat kedden az ukrán parlament három frakciója, hogy új koalíciós megállapodással és új miniszterelnök kinevezésével állítsák helyre kormányzóképes többséget, s ezzel megoldják az Ukrajnában hetek óta tartó kormányválságot.

2016.03.29 15:18MTI
hirdetés

A válságot az okozta, hogy a koalíció két nagyobb pártja február 16-án meghiúsította a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, így Arszenyij Jacenyukot nem sikerült elmozdítani a miniszterelnöki posztról. Emiatt kilépett a kormánykoalícióból Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja és az Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegély (Szamopomics). Oleh Ljasko Radikális Pártja már múlt szeptemberben kilátásba helyezte ellenzékbe vonulását, de hivatalosan csak most kedden jelentette be kilépését a koalícióból.

A koalícióban így a két legnagyobb frakció maradt, a Petro Porosenko államfő mögötti tömörülés és a miniszterelnök vezette Népi Front, nekik együtt viszont nincs többségük a 450 fős ukrán törvényhozásban.

Kedden vált ismertté, hogy Timosenko frakciója kész részt venni egy új kormánykoalícióban, velük együtt már biztosított lenne az új kabinet parlamenti többsége. Az államfő mögötti frakció a Porosenkóhoz közel álló Volodimir Hrojszman jelenlegi házelnököt jelöli új miniszterelnöknek. Előző nap Petro Porosenko Blokkja azzal fenyegetőzött, hogy ő is kilép a kormánykoalícióból, ha Jacenyuk továbbra sem mond le.

Mivel a házszabályok szerint bizalmatlansági indítványt egy ülésszakon belül kétszer nem lehet a kormánnyal szemben benyújtani, azaz leghamarabb csak szeptemberben kerülhetne ismét napirendre a kérdés, az egyetlen gyors megoldás a válságra az maradt, ha Jacenyuk önként távozik posztjáról, és átadja helyét egy olyan személynek, akiben a koalíciós pártok megállapodnak. Ez a kompromisszumos személy pedig a jelenlegi helyzetben Hrojszman lenne. Sajtóértesülések szerint nyugati országok viszont felhívták a figyelmet annak veszélyére, hogy a hatalom így ismét egy kézben összpontosulhat, mint a Janukovics-rezsim idején, hiszen Hrojszman az elnök mögött álló frakció tagja.

Timosenko frakciója a koalícióhoz történő csatlakozás feltételéül szabta egyebek között a termőföldeladás moratóriumának fenntartását, a gazdák állami támogatását és a lakossági rezsiterhek csökkentését. Kiszivárgott, hogy a képviselőcsoport a keddi egyeztetésen újabb követeléssel állt elő, ragaszkodik bizonyos törvényjavaslatok elfogadásához. Artur Heraszimov, Porosenko pártjának képviselője újságíróknak elmondta, hogy frakciója kész engedni a követelésnek, azt azonban nem árulta el, konkrétan milyen előterjesztéseket hajlandók támogatni. Hozzátette, hogy ezekről az indítványokról csak az új koalíció megalakulása után szavaznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.