Korrupció

Kampány indul a szegénység felszámolására szánt alapok megdézsmálói ellen Kínában

Az elmúlt három évben csaknem 2300 olyan hivatalnok, kormányzati tisztségviselő ügye került bíróságra, akik ilyen pénzek felett rendelkeztek, ráadásul számuk egyre nőtt, tavaly meghaladta a 930-at.

2016.03.29 15:15MTI

Kínában ötéves kampányt indítanak a szegénység felszámolását célzó milliárdos alapok elköltésének szigorú ellenőrzése érdekében, miután Pekingben a "korrupció elharapózásának" jeleit tapasztalják - jelentette kedden az állami média a központi tervekről beszámolva.

Az elmúlt három évben csaknem 2300 olyan hivatalnok, kormányzati tisztségviselő ügye került bíróságra, akik ilyen pénzek felett rendelkeztek, ráadásul számuk egyre nőtt, tavaly meghaladta a 930-at.

A kötelességszegésből eredő bűncselekmények országszerte elszaporodtak, ezeknek körülbelül másfél százaléka köthető a szóban forgó alapok nem szabályszerű felhasználásához - állapította meg legfőbb ügyészség. Megjegyezték, hogy a gyors növekedés nyilvánvalóan az alapok és a hozzájuk kapcsolódó projektek számának bővülésével van arányban.

A költségvetési alapok felhasználásának nyomon követésére és átláthatóvá tételére külön információs hálózatot hoznak létre, miközben a hivatalnokokat jogi továbbképzésben részesítik.

A kelet-ázsiai országban az idén megkezdett ötéves terv célkitűzései között az egyik legfontosabb, hogy 2020-ra felszámolják a szegénységet. Ez a hivatalos nyilatkozatok szerint 55-70 millió főt érint Kínában, ők évi 2300 jüannál (99 ezer forint) kevesebből élnek.

Tavaly a szegénység felszámolására 46 milliárd jüant (2 ezer milliárd forint) költöttek el, az idén pedig több mint 10 millió ember szegénységből történő kiemelésére, köztük nagyjából 2 millió falusi elköltöztetésére 60 millió jüant (2 584 milliárd forint) szánnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.