Ukrán válság

Peszkov: nincsenek orosz katonák a Donyec-medencében

A Donyec-medencében nem voltak és most sincsenek orosz katonák, de voltak és vannak olyan orosz állampolgárok, akik szolidárisak az ott lakókkal.

2016.03.26 16:34MTI
hirdetés

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a moszkvai TVC televízió egyik műsorában beszélt erről. Azt mondta, hogy rengeteg orosz érez mély szolidaritást a Donyec-medencében élők iránt, akik ténylegesen félelemben élnek az ukrán fegyveres erők és a nacionalista osztagok fenyegetése miatt.

"Ezekben az emberekben szilárd a szándék, hogy harcoljanak életükért és megvédjék biztonságukat" - idézték orosz hírügynökségek Peszkovot. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy ő olyan donyecki lakosokról beszél, akik mellesleg Ukrajna állampolgárai, és akiket maga Ukrajna taszította el magától.

A szóvivő azzal vádolta Kijevet, hogy nem képes vagy nem akarja végrehajtani a minszki tűzszüneti egyezményekben foglaltakat. Kijevnek szerinte ehhez előbb vagy utóbb közvetlen párbeszédet kell létesítenie a donyecki és luhanszki szakadár "köztársaságok" vezetőivel, miközben terroristáknak tartja őket.

Peszkov több külpolitikai kérdést érintett az interjúban, beszélt a többi között az orosz-török viszonyról is, amely rendkívüli kiéleződött azután, hogy tavaly novemberben a török légvédelem lelőtt egy Szu-24-es orosz harci gépet a szíriai-török határ térségében, azt állítva, hogy az illetéktelenül tartózkodott a török légtérben.

Dmitrij Peszkov megismételte azt a moszkvai álláspontot, hogy szó sem lehet semmilyen kapcsolatteremtésről Ankarával, amíg "nem teszi meg azt, amit meg kell tennie ilyen helyzetben". A szóvivő nyilvánvalóan arra utalt, hogy Moszkva bocsánatkérést követel Ankarától, amely azonban erre nem hajlandó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.