Migráció

Menedéket kért Németországban a koszovói kormányfő fivére

A koszovói kormányfő megerősítette vasárnap azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint fivére tavaly menedékkérelmet nyújtott be Németországban.

2016.03.20 19:50MTI
hirdetés

Isa Mustafa a Facebook közösségi oldalon vasárnap azt írta: testvére, Ragip tájékoztatta őt arról, hogy menedéket kért "egy súlyos betegség" miatt, amelyet Németországban szeretne kezeltetni, Koszovóban ugyanis erre nincs lehetőség.

Testvérén kívül a koszovói kormányfő unokaöccsei és unokahúgai is megpróbáltak tavaly Magyarországon át Németországba kivándorolni, de kiutasították és visszavitték őket Koszovóba.

Az Insajderi.com koszovói internetes oldal szombaton számolt be arról, hogy Ragip Mustafa Szerbián és Magyarországon keresztül először Franciaországba utazott, ahol elutasították menedékkérelmét. Ezután Németországba ment, ahol június 24-én Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban kért menedéket. Mindez néhány nappal azelőtt történt, hogy Angela Merkel német kancellár fogadta testvérét Berlinben.

Az Európai Unió adatai szerint az utóbbi két évben 70 ezer koszovói állampolgár nyújtott be menedékkérelmet, és ezzel ők alkotják a menedékkérők negyedik legnépesebb táborát a szíriaiak, afgánok és irakiak után. A koszovóiak kérelmének nagy részét azonban elutasítják.

A több mint 90 százalékban albánok lakta Koszovó a NATO 1999-es légitámadásai után került nemzetközi közigazgatás alá, majd 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét az eredetileg Szerbiához tartozó tartomány. Koszovó önállóságát eddig több mint 90 ország ismerte el, köztük az Egyesült Államok és a legtöbb európai uniós ország, nem állt be viszont a sorba Szerbia, Oroszország és Kína sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.