Jövő héten feláll az új kormány

Az új szlovák igazságügyi miniszter első intézkedései között lehet Malina Hedvig ügyének átadása

A várhatóan már a jövő héten felálló új szlovák kormány igazságügyi miniszterének első intézkedései között lehet, hogy a 2006-ban megvert, majd hamis tanúzással megvádolt volt diáklány, Zsák Malina Hedvig ügyét magyarországi bíróságnak adja át.

2016.03.18 21:47MTI

Zsák Malina Hedvig kérvénye alapján a fiatal nő ügyének áthelyezését még februárban indítványozta az abban illetékes Nyitrai Járási Bíróság a szlovák igazságügyi tárcánál. A kérelmet a bíróság február 18-án küldte el a szaktárcának, az azonban egyelőre nem közölte, mikorra születhet döntés az ügyben. Erről ugyancsak az Új Szó számolt be a múlt héten.

Az Új Szó című szlovákiai magyar nyelvű napilap szerint az ügy áthelyezéséről a Bugár Béla vezette Most-Híd párt és a szlovák parlamenti választások győztes pártja, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) között zajlott koalíciós tárgyalásokon már megszületett a megegyezés. Az új kormánykoalíció kialakítását célzó, már végéhez közelítő tárgyalássorozaton megegyeztek, hogy az igazságügyi tárca élére a Most-Híd jelöltje kerülhet, s ez a személy a sajtóban megjelent információk szerint a párt szlovák alelnöke, Lucia Zitnanská lesz.

Az Új Szó szerint a Nyitrai Járási Bíróság által a szlovák igazságügyi minisztériumhoz továbbított kérelem elbírálásának hivatalos eljárása az, hogy a szaktárca megvizsgálja, adottak-e a törvényes feltételek az ügy átadására. A lap arról nem tesz említést, hogy a döntés az új miniszter hatáskörébe tartozna. Amennyiben a szlovák szaktárca lehetővé teszi az ügy áthelyezését, annak átvételét a magyar igazságügyi minisztériumnak is meg kell vizsgálnia.

Roman Kvasnica, Hedvig ügyvédje az üggyel kapcsolatban az Új Szónak szkeptikusan nyilatkozott. Azt mondta: nem tudja, mit képes garantálni az új kormánykoalíció. "Néhány poszton ugyan változás lesz, de a rendszer és az alapelv, amely alapján működik, ugyanaz marad. Meglátjuk, meddig lesznek érvényesek és ki számára maradnak kötelező érvényűek a koalíciós megállapodások" - fogalmazott Zsák Malina Hedvig védője.

A fiatal nő ellen - akit vallomása szerint Nyitrán, 2006-ban még diáklányként azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán - még 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség, miután megveretése ügyében a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta. Az ügyben hamis tanúzás miatt 2014 decemberében nyújtott be vádindítványt a szlovák főügyészség Zsák Malina Hedvig ellen, aki azonban 2013-ban felvette a magyar állampolgárságot, majd Szlovákiából Magyarországra költözött.

2012 februárjában a szlovák kormány már nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügyével összefüggésben. Akkori közleményében Pozsony elismerte, bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel, azaz sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai. A fiatal nő ellen folytatott eljárás mindazonáltal máig nem zárult le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.