Észt külügyminiszter

Erősek az észt-magyar kulturális kapcsolatok

Budapesten működik észt kulturális intézet, míg Tallinnban magyar kulturális intézet található, ezek tovább erősíthetik a két rokon nép kapcsolatát.

2016.03.19 23:30MTI

Az Észt Köztársaság külügyminisztere szerint annak ellenére rendkívül erősek az észt-magyar kulturális kapcsolatok, hogy jelenleg egyik országnak sincs a másik fővárosában nagykövetsége.

Marina Kaljurand csütörtökön látogatást tett a Fejér megyei Iszkaszentgyörgyön, amely Veszprém mellett a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros.

Az észt külügyminiszter újságírók előtt hívta fel a figyelmet arra, hogy Budapesten működik észt kulturális intézet, míg Tallinnban magyar kulturális intézet található, ezek tovább erősíthetik a két rokon nép kapcsolatát.

Marina Kaljurand reményét fejezte ki, hogy újra megnyithatják budapesti nagykövetségüket, céldátumot azonban nem kívánt megnevezni. Mint mondta, Észtország most vizsgálja felül nagykövetségi hálózatát, és várhatóan további nagykövetségeket fognak bezárni. Megjegyezte, hogy nagykövetségnyitás vagy -bezárás esetén is kiemelten mérlegelik az adott országgal fennálló kulturális, politikai és gazdasági kapcsolatokat.

Az észt diplomácia vezetője és delegációja Iszkaszentgyörgyön megkoszorúzta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékművét, miután Gáll Attila (független) polgármesterrel közösen leleplezték a község észt testvértelepülése, Kőpu tábláját. Ezt követően Marina Kaljurand rendhagyó történelemórát tartott az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastélyban, ahol szetu és magyar dal- és táncbemutató szerepelt még a programban.

A Finnugor Kulturális Főváros címet viselő Iszkaszentgyörgy idei kulturális programjait finnugor fesztivállá alakítja át. Ennek keretében rendezvényeiket havonta tematizálva szervezik: januárban a magyar kultúra, februárban a finn kultúra, márciusban a víz, áprilisban a Föld, májusban a béke, júniusban a tűz, júliusban az észt kultúra, augusztusban az oroszországi finnugor népek, szeptemberben a levegő, októberben a finnugor nemzetek, novemberben a fiatalok, decemberben pedig a reménység jegyében.

A Finnugor Kulturális Főváros címet elsőként az udmurtok által lakott oroszországi Sztarije Bigi viselte 2014-ben, tavaly pedig az észtországi Obinitsa, ahol főként az észt egyik nyelvjárásának tekinthető szetu nyelvet beszélő kisebbség él.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.