Revolution?

Forrong Párizs, könnygáz, petárda: diákok tüntetnek

Incidensekkel kezdődött csütörtökön Franciaországban a diákok újabb tiltakozónapja a kormány által meghirdetett munkajogi reform ellen.

2016.03.17 16:48ma.hu
Twitter @LauraDaniel

Párizsban három rendbontót előállítottak. Annak ellenére, hogy a szakszervezetek és a diákok nyomásának engedve a kormány hétvégén átírta a törvénytervezetet, a fiatalok ismét utcára vonultak, a múlt heti sikeres tiltakozónap után, amikor is több százezren vettek részt a megmozdulásban.

"Az a cél, hogy ma is tömeges legyen a megmozdulás a fiatalok részéről, a szakszervezetek március 31-i tiltakozónapja előtt" - mondta William Martinet, az egyetemisták legjelentősebb szervezetének, az Unefnek az elnöke, aki legalább ugyanannyi diákot vár délután az utcákra, mint március 9-én. Akkor mintegy 100 ezer gimnazista és egyetemista tiltakozott a 400 ezer munkavállaló mellett az Unef adatai szerint. A hatóságok szerint összesen 224 ezren voltak.

Csütörtökön 23 diákszervezet felszólítására a gimnazisták és az egyetemisták ismét elfoglaltak több tucat oktatási intézményt és a vidéki városokban már délelőtt ezrek vonultak utcára.

Az első felvonulásokon Nantes-ban, Rouenban, Rennes-ben és Marseille-ben rendbontók is megjelentek a diákok közé keveredve, akik összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel. Párizsban pénzintézeteket, egy ingatlanügynökséget és üzleteket rongáltak meg a rendbontók, akik közül hármat őrizetbe vettek a rendőrök. A Le Monde című napilap honlapja szerint két rendőr könnyebben megsérült, mert a rendbontók megdobálták őket. A rendőrség könnygázt is bevetett.

A fővárosban a hivatalos megmozdulás délután 2 órakor kezdődött a Köztársaság téren. A hetek óta érzékelhető elégedetlenség miatt a kormány elhalasztotta a munkaerőpiac rugalmasabbá tételére irányuló reform parlamenti vitáját, és tárgyalóasztalhoz hívta a társadalmi érdekképviseleteket.

Franciaországban évek óta 10 százalék körül stagnál a munkanélküliség, a 18-25 év körüli fiatalok körében pedig 25 százalékos.

Francois Hollande államfő mandátuma legfőbb célkitűzésének a munkanélküliség csökkentését jelölte meg, és azt is többször jelezte, hogy ha ezt nem sikerül végrehajtania, nem indul újra a jövő évi elnökválasztáson. A munka törvénykönyvének reformja a kormány álláspontja szerint a fiatalok számára szakmai biztonságot, a vállalatok számára pedig rugalmasságot ígér, ez azonban egyelőre nem győzte meg a legfőbb érintetteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.