Merényletek Párizsban

A Bataclan koncertteremben járt a parlamenti vizsgálóbizottság

Tavaly november 13-án kilencvenen haltak meg a Bataclanban, ahol három terrorista a rendőrök megérkezéséig lőtt az emberekre, majd elbarikádozta magát néhány tússzal. A merénylők közül egyet a rendőrök öltek meg, ketten pedig felrobbantották magukat a derekukra erősített robbanóövvel.

2016.03.17 14:32MTI

Felkereste a tavalyi novemberi párizsi merényletek egyik helyszínét, a Bataclan koncerttermet csütörtökön az a francia parlamenti vizsgálóbizottság, amely a terrortámadásokat követő segítségnyújtásban és tájékoztatásban felmerült hibák okát keresi.

Tavaly november 13-án kilencvenen haltak meg a Bataclanban, ahol három terrorista a rendőrök megérkezéséig lőtt az emberekre, majd elbarikádozta magát néhány tússzal. A merénylők közül egyet a rendőrök öltek meg, ketten pedig felrobbantották magukat a derekukra erősített robbanóövvel.

"Azt kértük a rendőri erőktől, akik aznap beavatkoztak, hogy jöjjenek ide. Megnézzük időrendben, hogyan történt a beavatkozás. Miért kellett három óra az első támadástól a beavatkozás végéig, miért telt el három óra az utolsó túszok kimentéséig" - mondta Georges Fenech bizottsági elnök a helyszínen újságíróknak.

A mintegy két és félórás látogatás idejére a környéket hermetikusan lezárták, azon a sajtó sem vehetett részt.

"Nem rekonstruálásról van szó, az az igazságügy feladata" - tette hozzá a politikus, aki elmondta, hogy az ügyészséget tájékoztatták a képviselők látogatásáról.

A sajtó által előre beharangozott látogatás hírére több áldozat hozzátartója is megjelent a helyszínen, hogy tiltakozzon a szerintük "botrányos paródia" ellen.

"Arra ébredünk egy reggel, hogy rekonstruálás van és nekünk nem szóltak. Azt mondják, hogy sem ügyvéd, sem felperes, sem áldozat, sem a sajtó nem mehet be" - mondta könnyes szemekkel a koncertterem előtt Nadine Ribet-Reinhart, akinek a 26 éves fia meghalt a támadásban.

"Még mindig nem tudjuk, hogy hány órakor haltak meg a gyerekeink. A halotti anyakönyvi kivonaton az szerepel, hogy november 13. és 14. között. Nem tudjuk, hogy mikor érkeztek a mentők. Információkat akarunk, hogy tudjuk, mi történt, hogy megértsük" - mondta a gyászoló anya.

Georges Fenech elmondta, hogy a vizsgálóbizottság célja az, hogy fényt derítsen a hibákra. "Az áldozatokért dolgozunk" - hangsúlyozta.

A harminc tagú vizsgálóbizottság a parlament január 7-i döntése nyomán január végén kezdte meg a munkáját. Valamennyi parlamenti párt képviselteti magát a munkában.

A november 13-ai nyolc helyszínen elkövetett merényletekben 130-an haltak meg és 350 sérültek meg. A vizsgálóbizottság szerint a közvetlen pszichológiailag sérülést szenvedők száma eléri a négyezret.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.