Illegális bevándorlás

Párizs tart attól, hogy az Iszlám Állam migránsokat indít Líbiából Lampedusa felé

A legjobb eszköz ennek megakadályozására a földközi-tengeri embercsempész-hálózatok elleni Sophia elnevezésű uniós katonai hadművelet kiszélesítése.

2016.03.15 15:22MTI

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter szerint "hatalmas a kockázata" annak, hogy az Iszlám állam dzsihadista szervezet migránsokat indít a dél-olasz Lampedusa szigete irányába az ellenőrzése alá vont líbiai területekről.

"Jelenleg 4-5 ezer közé tehető az Iszlám Állam harcosainak száma Líbiában, akik között sok az észak-afrikai és az egyiptomi. Európai gyakorlatilag nincs köztük, de még lehet" - mondta a francia kormánytag a Le Figaro című napilap honlapján hétfőn közzétett interjúban. "Megvan a hatalmas kockázata annak, hogy az Iszlám Állam megszervezi a migránsok átjutását Lampedusa irányába" - tette hozzá.

A védelmi miniszter szerint a legjobb eszköz annak megakadályozására, hogy az Iszlám Állam ellenőrzése alá kerüljön a migránsok szállítása ebben az övezetben, a földközi-tengeri embercsempész-hálózatok elleni Sophia elnevezésű uniós katonai hadművelet kiszélesítése.

"Bevethetővé kell tenni a líbiai vizeken is, sőt a tengerparti terülteken is, ahogy az a mandátumában benne van, a csempészet feltartóztatására és annak megakadályozására, hogy migránsok ezrei induljanak el a Földközi-tengeren az Iszlám Állam által kézben tartott part menti területekről. (...) Az eszközök megvannak, de a Sophia nem mehet líbiai fennhatóságú vizekre a (líbiai) kormány kérése vagy nemzetközi megállapodás nélkül" - hangsúlyozta Jean-Yves Le Drian.

A földközi-tengeri embercsempészettel szembeni, EuNavforMed elnevezésű uniós művelet első, felderítési szakaszának megkezdését 2015. július 2-án jelentették be Brüsszelben. Az EU-tagországok tavaly októberben arról döntöttek, hogy a második szakasza október 7-én kezdődik a katonai műveletnek, amelyet Sophiára neveztek át. Az uniós államok mintegy hat hajója feltartóztathatja, átkutathatja és el is kobozhatja az embercsempészek hajóit, de kizárólag a nemzetközi vizeken. A művelet harmadik fázisához az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazására, valamint Líbia ilyen irányú kérelmére lenne szükség, csakhogy az észak-afrikai országban még mindig nem kezdte meg működését a nemzeti egységkormány.

A francia erők líbiai jelenlétét érintő kérdésre a védelmi miniszter azt mondta: "felderítő repüléseket végzünk. Többet nem mondhatok". A szíriai helyzetet illetően pedig leszögezte, hogy az "Iszlám Állam visszavonulóban van". "Jelentős előrelépések értünk el, mint Ramádi városában, Irakban, és nemrégiben Haszakában és Saddádiban, két szíriai városban, amelyeket a kurd harcosoknak köszönhetően foglaltunk vissza az Iszlám Államtól" - mondta a miniszter.

"Úgy gondolom, hogy el tudjuk érni a kitűzött célokat: Rakka és Moszul visszaszerzését. Az előkészületek haladnak, elsősorban Moszulban, amelyet negyedről negyedre kell visszafoglalni. Az események a harctéren tehát inkább pozitívan haladnak, jóllehet vannak továbbra is nehézségek" - tette hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.