Hadjárat

Horvátországba látogatott Károly herceg, brit trónörökös és felesége

Brit források szerint a hercegi pár számos olyan eseményen vesz majd részt, amelyek a békét, a megbékélést és a fiatalok közéleti szerepvállalásának fontosságát hangsúlyozzák.

2016.03.16 02:30MTI
hirdetés

Horvátországba látogatott hétfőn Károly herceg, brit trónörökös és felesége Kamilla, Cornwall hercegnője. A pár kedden a Drávaszögbe is ellátogat - számolt be róla a horvát közszolgálati televízió (HRT).

Az út a "megbékélés" jegyében zajlik: brit források szerint a hercegi pár számos olyan eseményen vesz majd részt, amelyek a békét, a megbékélést és a fiatalok közéleti szerepvállalásának fontosságát hangsúlyozzák. Így például sétát tesznek Zágráb óvárosában, hogy megnézzék azokat a helyeket, amelyeket az 1990-es években zajló szerb-horvát összetűzések után restaurálni kellett, majd kedden Eszékre látogatnak, amely az 1991-95 közötti háború során a szerb-horvát demarkációs vonalon volt.

A herceg és felesége először Horvátországban Kolinda Grabar-Kitarovic államfővel, Tihomir Oreskovic kormányfővel, és Milan Bandic zágrábi polgármesterrel találkozott. Kedden Eszéken megnézik az óvárost, majd kirándulást tesznek a Drávaszögben, megtekintik a Kopácsi-rétet és bokrosháti (Zlatna Greda) Öko Központot, végül a szlavóniai Diakovárra (Djakovo) utaznak, ahol egyebek között Európa egyik legrégebbi méngazdaságát, a lipicai ménest látogatják meg.

Károly walesi herceget a közép-európai útjára elkísérte felesége, Kamilla is. A hercegi pár március 14-én és 15-én tartózkodik Horvátországban, majd Szerbiába, Montenegróba és Koszovóba is ellátogat. Károly idáig nyolc alkalommal járt a térségben, ebből ötször Horvátországban is. Felesége először van a délszláv államban.

Ian Cliff, a zágrábi brit nagykövetség ügyvivője korábban újságíróknak elmondta: fontos látogatásról van szó, amelynek a célja, hogy megerősítse nem csak a politikai, hanem a brit és a horvát emberek közötti kapcsolatokat is.

Károly évek óta támogatja a vallások közötti párbeszédet és a kölcsönös egyetértést, a fiatalok képzését, továbbá a gazdasági fejlődés biztosítását és a környezeti feltételek megőrzését. Kamilla ugyanakkor igyekszik felhívni a figyelmet a nemi erőszakra és támogatja a szexuális erőszak áldozatait. Több olyan alapítvány védnöke, amely lovakkal foglalkozik. Mindketten elkötelezettek a biogazdálkodás eszméi iránt.

A hercegi pár horvátországi körútjának minden lépését közel kétszáz akkreditált brit és horvát újságíró kíséri. A helyi sajtó napok óta foglalkozik a témával. A hercegi pár megérkezését a fővárosi repülőtéren és fogadásukat az elnöki rezidencián, élőben közvetítette az állami televízió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.