Elszólás

Mohamed prófétát sértő "nyelvbotlása" miatt menesztettek egy egyiptomi minisztert

Kijelentette ugyanis, hogy egyes esetekben bárkit bebörtönözne, "még, ha magáról a prófétáról lenne is szó, Allah áldása és békéje legyen vele!"

2016.03.14 15:45MTI

Mohamed prófétát sértő "nyelvbotlása" miatt vasárnap felmentették hivatalából az egyiptomi igazságügyi minisztert, Ahmed ez-Zendet - jelentette a CBC Extra egyiptomi hírtévé a kormányszóvivőre hivatkozva.

Ezzel megerősítették azon korábban kiszivárgott híreket, amelyek szerint Seríf Iszmáíl miniszterelnök lemondásra szólította fel Zendet, a tárcavezető által kiváltott közfelháborodásra reagálva.

Dühödt bírálatok lavinája zúdult az igazságügyi miniszterre egy szombati tévéműsor után, amelyben arra a kérdésre, hogy rács mögé záratná-e az őt, vagy családját becsmérlő újságírókat, kijelentette, ilyen esetben bárkit bebörtönözne, "még, ha magáról a prófétáról lenne is szó, Allah áldása és békéje legyen vele!" Ez utóbbi formulát a vallási előírások szerint a muzulmánok csak Mohamed nevéhez fűzik hozzá, így nem fért kétség ahhoz, hogy a heves kirohanásairól elhíresült tárcavezető melyik prófétára gondolhatott.

Zend a jelek szerint már válasza közben érezhette, hogy ezúttal messze ment, és rögtön azután "a mindenható Isten bocsánatáért" esedezett, és később számos interjúban hangsúlyozta, hogy "nyelvbotlás" történt.

Bűnbánata ellenére mind a sajtó, mind pedig a közösségi oldalak muzulmánok dühös felszólalásaival teltek meg, a szunnita világ szellemi központjának számító al-Azhar mecset és egyetem pedig vasárnap egy közleményt adott ki, amelyben a közszereplőket arra szólította fel, hogy tartózkodjanak a prófétát sértő, istenkáromlásnak minősülő kifejezésektől.

A keményvonalas - most már csak volt - igazságügyi miniszter utoljára januárban váltott ki nemzetközi szintű felháborodást egy televíziós szereplésével, amelynek közepette kijelentette, hogy tömeges öldöklést szeretne látni az iszlamista ellenzék soraiban.

A 2013-ban elmozdított elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség iszlamista szervezetről szólva azt mondta: "Esküszöm a mindenható istenre, hogy a szívemben tomboló tűz addig nem alszik el, amíg (a terrorellenes harcot folytató biztonsági erők) minden egyes vértanújáért cserébe a Muzulmán Testvériség 10 ezer tagját meg nem ölik".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.