Amerikai előválasztás

Sebesültek és letartóztatások is voltak Donald Trump chicagói választási nagygyűlésén

Az Illinois Egyetemen tervezett kampánygyűlésen több száz, Trump-ellenes tüntető jelent meg, és összecsapott az elnökjelölt-aspiráns híveivel.

2016.03.12 23:30MTI

Protesters yell "We stopped Trump!" after Trump rally canceled

"We stopped Trump! We stopped Trump! We stopped Trump!" Chicago protesters chant repeatedly after learning the Donald J. Trump rally was canceled: http://cbsn.ws/1RcEu8H (Credit: Instagram/@dangilroy)

Közzétette: CBS News - 2016. március 11.

A rendőrség korábbi információival ellentétben Donald Trump chicagói kampányrendezvényén mégis voltak sebesültek és letartóztatások. A rendezvényt Chicagóban tartották volna, de Trump hívei és ellenfelei összecsaptak, ezért a republikánus elnökjelölt-aspiráns elnapolta a nagygyűlést. Két republikánus elnökjelölt-aspiráns jelezte: lehetséges, hogy nem támogatják Trump elnökjelöltségét.

A chicagói Illinois Egyetemen tervezett kampánygyűlésen több száz, Trump-ellenes tüntető jelent meg, és összecsapott az elnökjelölt-aspiráns híveivel. Donald Trump kampányának felelőse lemondta és elnapolta a rendezvényt, maga Trump pedig az MSNBC televíziónak pénteken este adott interjújában elítélte az erőszakot, a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában pedig elhárított minden felelősséget a történtekért. Szombat reggelre kiderült, hogy az összecsapásokban két rendőr megsérült, és öt tüntetőt letartóztattak.

Az amerikai politikai élet élénken reagált az eseményekre. Két republikánus elnökjelölt-aspiráns - Marco Rubio, floridai szenátor és John Kasich ohiói kormányzó - szombaton jelezte, fontolóra veszi Donald Trump elnökjelöltségének támogatását, ha a párt őt jelölné a novemberi választásra. Rubio szombat reggeli sajtókonferenciáján azt mondta: rendkívül elszomorítja az, ami történt, félelmet is kelt, és bár ő tartja magát korábbi álláspontjához, miszerint bárki lesz is a republikánusok elnökjelöltje, támogatja majd. Ezt azonban - mint fogalmazott - "nap mint nap egyre nehezebb betartani".

Here's all the times Donald Trump advocated violence against p...

Donald J. Trump has encouraged violence against protesters over and over again

Közzétette: NowThis Election - 2016. március 11.

Kasich pedig Cincinnatiban kampányolva azt fejtegette, hogy a Trump teremtette "mérgezett környezetben különösen nehéz támogatni őt". Majd hozzátette: "Mi jobbak vagyunk ennél". Az ohii politikus közelményt is kiadott, és ebben szó szerint úgy fogalmzott: "A megosztó politika magvai, amelyeket Trump a kampányban eddig elvetett, kikeltek, és a gyümölcsük undorító".

Mind Rubio, mind Kasich korábban elkötelezte magát, hogy amennyiben a Republikánus Párt elnökjelöltje Donald Trump lesz, feltétlenül támogatják majd, függetlenül attól, hogy vannak fenntartásaik alkalmasságával kapcsolatban.

Trumpot tette felelőssé a történtekért a harmadik, még mindig versenyben lévő elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz, texasi szenátor is. "Ő az egyetlen az elnökjelöltségért küzdők közül, akinek a rendezvényein elszabadul az erőszak. Nem ez volt az utolsó incidens... nekünk nem így kell politizálnunk" - fogalmazott a texasi szenátor.

Közben Trump szombaton Ohió állam két városában, Daytonban és Clevelandben, este pedig Missouriban kampányolt. Szombaton délelőtt miniblogjában azt írta: a chicagói tüntetők szervezett csoportokban érkeztek, és semmibe vették az amerikai alkotmány első kiegészítését. Ez az alkotmány-kiegészítés garantálja a szólás-, és gyülekezésszabadságot. A New York-i üzletember még hozzátette: a Chicagóban történtek mozgósították Amerikát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.