Terrorizmus ellen

Tartalékosokat toboroz a francia hadsereg

A kampány célja: a jelenlegi 28 ezerről 40 ezerre emelni a hadsereg tartalékosainak számát 2018 végére, mégpedig úgy, hogy naponta legalább ezer embert lehessen mozgósítani.

2016.03.10 16:23MTI

A fokozott terrorfenyegetettség miatt tartalékosok toborzására kampányt indított csütörtökön a francia hadsereg.

"Soha ennyire nem volt még szükségünk tartalékosokra a példátlan terrorfenyegetettséggel szemben" - mondta csütörtökön Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter a kampányt elindító beszédében.

Francois Hollande államfő a tavaly november 13-ai 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően jelentette be, hogy a hadsereg kampányt indít a tartalékosok számának növelésére.

A védelmi miniszter csütörtökön megerősítette, hogy a kampány célja: a jelenlegi 28 ezerről 40 ezerre emelni a hadsereg tartalékosainak számát 2018 végére, mégpedig úgy, hogy naponta legalább ezer embert lehessen mozgósítani. Ezenkívül a hadsereg valamennyi erejénél létrehoznak egy újabb tartalékos erőt és még áprilisban megkezdi működését az internetes védelem tartalékos egysége.

Jean-Yves Le Drian elmondta, hogy míg 2012-ben 71 millió euró volt a tartalékosok költségvetése, idén ez az összeg 100 millió euróra emelkedetett, s 2014 és 2018 között évente 77 százalékkal emelkedik a terület büdzséje.

A köztársasági elnök november 16-án azt mondta, hogy az államnak jobban ki kell használnia a jövőben a hadsereg tartalékosainak lehetőségeit, majd januárban ígértet tett a tartalékosok számának növelésére, valamint a terrorfenygettség miatt mozgósított katonák kompenzálására.

Franciaországban a tartalékosok két nagy csoportba oszthatók. Az egyik csoportba a legalább 17 éves francia állampolgárságú civilek vagy volt katonák tartoznak, akik egytől öt évig terjedő szerződést írhatnak alá a hadsereggel. Ezen idő alatt ugyanolyan hadműveletekre mozgósíthatók, mint a hivatásos katonák. A másik csoportba az önkéntes állampolgárok tartoznak, akik katonai jellegű feladatokat nem végezhetnek, csak kommunikációs, toborozó vagy ismertterjesztő programokban vehetnek részt. Ez utóbbiakat a munkáltatók kötelesek évente legalább öt napra elengedni. A tartalékosok 23 százaléka évi kevesebb mint öt napot, 20 százalékuk pedig több mint harminc napot szolgál évente.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.