Illegális bevándorlás

Magyarország felkészült a kerítésépítésre a román határon

Erre azt követően kerülhet sor, ha járőrök már nem tudják feltartóztatni a határon az illegális migránsok áradatát.

2016.03.05 12:58MTI

Magyarország kész a kerítés építésére a magyar-román határon, amennyiben a migrációs helyzet szükségessé teszi - jelentette ki a miniszterelnök főtanácsadója szombaton Budapesten.

Bakondi György egy sajtótájékoztatón közölte: erre azt követően kerülhet sor, ha járőrök már nem tudják feltartóztatni a határon az illegális migránsok áradatát. Ha a határzár megépítése mellett dönt a kormány, akkor azt a magyar-szerb-román hármas határtól kezdik és a szükséges hosszban építik meg a 450 kilométernyi határszakaszon - tette hozzá.

A főtanácsadó a migrációs helyzetet ismertetve elmondta: a migránsáradat fokozódására jellemző, hogy idén januárban és februárban többen érkeztek a görög szigetekre, mint az elmúlt év első hat hónapjában és Törökországban immár 3 millió migráns tartózkodik.

Görögországban, a macedón határ részleges lezárása miatt immár 40 ezer migráns torlódott fel, közülük 12 ezren a macedón határon várakoznak. Naponta 2-3 ezren érkeznek a szigetekre, illetve előfordulnak erőszakos megmozdulások is.

Ezzel párhuzamosan - folytatta - megnőtt az illegális migránsok száma a szerb-magyar és a magyar-horvát határon is; immár átlagban naponta 110-130 határsértőt fognak el a hatóságok. Ezért a kormány felkészült arra, hogy megerősítse ezeket a határszakaszokat, illetve további határszakaszokon is épüljön kerítés.

Bakondi György arról is beszélt, hogy a magyar kormány célszerűtlennek és jogszerűtlennek tarja a migránsok kvóta szerinti elosztását az uniós tagállamok között, ezért keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz, illetve úgy döntött, hogy erről a kérdésről népszavazást kell tartani.

MTI Kovács Tamás

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: bár a déli határzárnak köszönhetően Magyarország az EU legvédettebb országa, ám a veszély nem múlt el. Ezt jelzi, hogy pénteken már 235 illegális migránst fogtak el a déli határon.

A szerb és horvát határszakasz megerősítése mellett potenciális veszélyt jelent a román határ. A büntetés-végrehajtási intézményekben már megkezdték az oda tervezett kerítés elemeinek elkészítését - mondta.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy a honvédség már a hármas határtól Battonyáig megtisztította a talajt a kerítésépítést előkészítendő, illetve további 110 kilométeren kijelölték a kerítés nyomvonalát.

Egy, a nem állami tulajdonú terepjárók összeírását firtató kérdésre az államtitkár azt mondta: különleges jogrend esetén minden országnak listával kell rendelkezni azokról a járművekről, amelyeket felhasználhat. Ennek érdekében történt meg az összeírás, ami nem érinti a magánszemélyek tulajdonában lévő járműveket - tette hozzá.

Az is elhangzott: azért építenek ki Szentgotthárd és Körmend térségében menekülttáborokat, hogy legyen hol elhelyezni a migránsokat, amennyiben Ausztria műszaki zárat épít a térségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.