Illegális bevándorlás

Babis: szükség van egy alternatív tervre a migráció megállítására

"Amennyiben pénzt adunk Törökországnak, akkor Törökországot rá is kell kényszerítenünk arra, hogy saját területén tartsa a menekülteket egészen addig, amíg nem lesz béke Szíriában"

2016.03.05 11:41MTI

Törökország állandóan zsarolni fogja az Európai Uniót, ha annak nem lesz egy alternatív terve a migrációs hullám megállítására - vélekedett Andrej Babis cseh miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Právo című cseh baloldali napilap közölt szombaton.

"Amennyiben pénzt adunk Törökországnak, akkor Törökországot rá is kell kényszerítenünk arra, hogy saját területén tartsa a menekülteket egészen addig, amíg nem lesz béke Szíriában" - jelentette ki Babis. "Ami a Törökországgal kötött megállapodást illeti, attól tartok, hogy ha nem lesz egy B-tervünk, akkor állandóan zsarolni fog minket. A B-terv azt jelenti, hogy egy rendes, kilencméteres kerítést építünk Görögország és Törökország, valamint Bulgária, Macedónia és Albánia között" - jelentette ki a kormányfőhelyettes, aki határozottan követeli a schengeni határok védelmét.

Andrej Babis szerint ha Bulgária elutasítaná a kerítésépítést a görög határon, akkor "lesz egy C-terv, amely egy összefüggő határzár lesz a Balti-tengertől egészen az Adriáig" - fejtette ki.

Mint mondta, egyre több ország zárja le határait a menekültek előtt, s bár személyesen nem hiszi, de nem kizárt, hogy Csehország is kerítésépítésre kényszerül.

Babis elutasította azt a nézetet, hogy Csehországnak kötelessége segíteni a háború elől menekülő embereknek. "Miért lenne ez kötelességünk? A mi kötelességünk elsősorban az, hogy gondoskodjunk a cseh állampolgárok biztonságáról" - emelte ki. Hozzátette: Prága ugyanakkor hatékony segítséget nyújt a migrációs válság által sújtott országoknak (pénz, rendőrök, katonák). "Nem válthatjuk meg az egész világot" - fogalmazott Babis a Právóban megjelent interjúban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.