Gyevocská nuku

Az oroszoknak csak az egyharmada venné szívesen, ha nő vezetné az országot

Várakozások szerint Putyin 2018-ban ismét indulni fog az elnökválasztáson.

2016.03.06 07:30MTI

Az oroszoknak csupán az egyharmada (32 százaléka) szeretné, ha az elkövetkező 10-15 évben nő kerülne hatalomra a Kremlben - derült ki a független Levada közvélemény-kutató központ pénteken nyilvánosságra hozott felméréséből.

A megkérdezettek csaknem fele (49 százaléka) nem látná szívesen a gyengébb nem valamely képviselőjét az elnöki hivatalban. 2014-ben a női államfőt támogatók és ellenzők százalékos aránya még 46-42 volt.

A felmérésben résztvevők 77 százaléka ugyanakkor támogatja, hogy a nők kapcsolódjanak be a politikai életbe, amit 20 százalék továbbra sem nézne jó szemmel.

A válaszadók 64 százaléka fontosnak tartja a férfiak és nők közötti jogegyenlőséget, 30 százalékuk ennek a kérdésnek nem tulajdonít jelentőséget.

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet csütörtökön publikált adatai szerint az oroszok 74 százaléka választaná újra Vlagyimir Putyin elnököt, akinek támogatottsága ezzel négyéves csúcsot ért el. 2012-ben, amikor négyévi miniszterelnökség után ismét államfőként lépett hivatalba, a megkérdezetteknek csak a 40 százaléka támogatta.

Az orosz elnök jelenlegi támogatottságával kapcsolatban a Levada központ is hasonló értékeket mért. Várakozások szerint Putyin 2018-ban ismét indulni fog az elnökválasztáson. Győzelme esetén a negyedik, ezúttal 2024-ig tartó államfői ciklusát kezdhetné meg Oroszországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.