Terrorizmus

Pokolgépes merénylet volt Észak-Írországban, a rendőrség újabb támadásoktól tart

A húsvéti dublini felkelés századik évfordulójának közeledtével a britellenes katolikus milíciák további terrortámadásokat kísérelhetnek meg.

2016.03.04 16:48MTI

Pokolgépes merényletét követtek el egyelőre ismeretlen tettesek pénteken Észak-Írország fővárosában. A rendőrség attól tart, hogy a húsvéti dublini felkelés századik évfordulójának közeledtével a britellenes katolikus milíciák további terrortámadásokat kísérelhetnek meg.

A pokolgépet egy büntetésvégrehajtási tisztviselő gépkocsijának aljára rögzítették Belfastban. A szerkezet a rendőrség szerint részlegesen robbant csak fel, de az 52 éves férfi így is súlyos sebesüléseket szenvedett. Állapotát a péntek délutáni tájékoztatás szerint a kórházban stabilizálták, és a sérült már nincs életveszélyben.

Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb terrorcselekménye Észak-Írországban.

Stephen Martin, az észak-írországi rendőrség (PSNI) főparancsnok-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: a hatóságok tudnak arról, hogy a militáns republikánus mozgalmak tagjai a húsvéti felkelés századik évfordulójáról "sötét módszerekkel", rendőrök, katonák, büntetésvégrehajtási tisztviselők meggyilkolásával akarnak megemlékezni.

A fenyegetettség rendkívül nagy - tette hozzá.

A pénteki támadást a britpárti unionista és az ír sziget egyesítését pártoló katolikus oldal politikusai egyhangúlag éles szavakkal ítélték el.

Az írországi brit fennhatóság elleni felkelés 1916. április 24-én, húsvét hétfőjén, az első világháború kellős közepén robbant ki, és bár nem tartott egy hétig sem, az utána következő brutális brit megtorlás miatt azóta is a brit-ír viszony neuralgikus epizódja.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat eredményeként azonban ma már a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítésért küzdő britellenes katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és a Sinn Féin évek óta együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.