Spanyolország

Először került a vádlottak padjára a királyi család egyik tagja

Teljes mértékben hisz férje, a közpénzek elsikkasztásával vádolt Inaki Urdangarin ártatlanságában Krisztina, a spanyol király nővére, akit csütörtökön hallgatott meg az ügyben eljáró Palma de Mallorca-i bíróság.

2016.03.04 08:25MTI

Ő az első a királyi család tagjai közül, aki valaha is a vádlottak padjára került Spanyolországban.

"Teljesen megbízom benne, teljes mértékben bízom az ártatlanságában" - jelentette ki védőügyvédje kérdésre válaszolva az infánsnő, aki maga is vádlott kétrendbeli adócsalás miatt, amiért akár nyolc év börtönbüntetés is kiszabható a dél-európai országban.

A január közepén kezdődött perben Krisztina utolsóként állt a bíróság elé az ügy 17 vádlottja közül, és megtagadta a válaszadást a vád képviselőinek kérdéseire.

A Noós-ügyként elhíresült botrány 2011-ben robbant ki. A vád szerint a hercegnő férje a Noós nevű nonprofit alapítvány elnökeként összesen 6,1 millió euró (több mint 1,8 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el üzlettársa segítségével. Urdangarinra, aki a per elsőrendű vádlottja, az ügyészség 19 és fél éves börtönt és 3,5 millió eurós pénzbüntetést kért.

Az ügyészség szerint az alapítvány irreálisan magas árakon rendezett kongresszusokat, továbbá fiktív számlákat állított ki különböző, kitalált szolgáltatásokra. A társaságot állítólag azért alapították, hogy pénzeszközeit más vállalatokhoz, például az Aizoon fantomcéghez irányíthassák át. Az Aizoon cég 50 százalékos tulajdonosa a hercegnő és férje. Krisztina a bíróságon azt mondta, hogy a cégben férje kérésére vállalta a tulajdonosi szerepet, de egyetlen kapcsolata ezzel a vállalkozással az volt, amikor aláírta a papírokat 2003-ban. Mint mondta, férjével soha nem beszéltek az Aizoon ügyeiről, mert őt ezek nem érdekelték. "A gyerekeink kicsik voltak, velük voltunk elfoglalva" - fogalmazott.

Krisztinát megelőzően férjét hallgatta meg a bíróság három napon keresztül. Inaki Urdangarin hangsúlyozta, hogy feleségének semmi köze nem volt a cég ügyeihez. Beszélt arról is, hogy 2006-ban azért szállt ki a Noós alapítványból, mert a királyi ház erre kérte. Az akkori uralkodó, I. János Károly ügyvédje, José Manuel Romero tanácsolta neki ezt a lépést, mivel akkoriban már sok politikai kritika érte az általa aláírt szerződések miatt.

Az ügy érdekessége, hogy a vádhatóság a per kezdetén kérte a bíróságtól a Krisztina elleni vádak ejtését, mivel a hercegnővel szemben nem az adóhatóság és a spanyol állam, vagyis az ügyben "károsultak" tettek feljelentést, hanem egy harmadik fél, a Tiszta Kezek nevű civil csoport beadványa képezi a vád alapját. Hivatkozott az úgynevezett Botín-doktrínára, amely szerint ilyen körülmények között ejteni lehet a vádat. A bíróság azonban ezt elutasította.

Az infánsnőt az ügy miatt testvére, a király megfosztotta a Palma hercegnője cím viselésétől, amelyet még nászajándékba kapott. Az eljárás során 363 tanút fognak meghallgatni, az elsőfokú ítélet június végére várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.