Amerikai előválasztás

Trumpot támadták a repüblikánus elnökjelölt-aspiránsok újabb tévévitáján

Detroitban rendezték meg az amerikai republikánus párti elnökjelölt-aspiránsok újabb országos tévévitáját, már csak négy résztvevővel.

2016.03.04 07:21MTI

A csütörtök esti vitát a Fox tévé szervezte meg az északkeleti Michigan legnagyobb városában, ugyanis ebben a szövetségi államban kedden előválasztás lesz. Résztvevője Donald Trump, New York-i milliárdos ingatlanfejlesztő, jelenleg a legnépszerűbb elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz texasi szenátor, aki a héten, a szuperkeddi előválasztáson három államban győzedelmeskedett, Marco Rubio floridai szenátor, akinek eddig egyetlen államban sikerült győznie és John Kasich ohiói kormányzó.

A támadások kereszttüzében Trump állt, akinek ellentmondásos megnyilatkozásait videón bejátszották, majd a kommentálásukra kérték őt a műsorvezetők. Kiderült, hogy Trump nem is egyszer változtatott a véleményén, például az iraki háborúról, a bevándorlásról, a szíriai menekültekről, sőt még az orosz elnökről, Vlagyimir Putyinról is. Trump vehemensen próbálta védeni álláspontját, de aztán megrántotta a vállát, és azt mondta: "az embernek bizonyos fokú rugalmasságot kell tanúsítania".

A vitaesten alig esett szó másról, mint Trumpról. Ted Cruz és Marco Rubio pedig csak ímmel-ámmal válaszolt, amikor a műsorvezető azt kérdezte tőlük, vajon támogatják-e majd, ha az országos pártértekezlet a nyáron Trumpot választja meg elnökjelöltnek. Cruznak és Rubiónak nem nagyon akaródzott igent mondani, de az ohiói kormányzó, John Kasich igennel válaszolt, igaz, hozzátette: "Trump néha nagyon megnehezíti ezt a döntést".

A személyeskedésektől ezúttal sem mentes vitában Rubio felhozta, hogy tudomása szerint Trump a floridai Palm Beachben lévő country-klubjában külföldről hozatott munkásokkal dolgoztat. A floridai szenátor kérte tőle azt is, hogy hozza nyilvánosságra azt a videót, amely a The New York Times vezető munkatársaival folytatott beszélgetésén készült. Ebben Rubio információi szerint Trump nyugtatni próbálta a liberális lap kolumnistáit, hogy például a bevándorlás kérdésében sokkal rugalmasabb, mint azt a nyilatkozatai sugallják. Trump elutasította a videó nyilvánosságra hozatalát, a klubjában dolgozókról pedig csak azt közölte, hogy idénymunkások.

Trump többször is lekezelően kisfiúnak nevezte Marco Rubiót, majd szélhámosnak, mert szerinte a floridai szenátor túl sokat hiányzott a szenátusi szavazásokról.

Donald Trumpnak csütörtökön több erőteljes támadással kellett szembenéznie befolyásos republikánus politikusok részéről. Először Mitt Romney, a 2012-es elnökválasztás republikánus jelöltje támadta, "hamis és csaló", az elnökjelöltségre alkalmatlan embernek nevezte őt, majd John McCain arizonai szenátor hangoztatta aggodalmait "Trump úr alulinformáltsága és valóban veszélyes nyilatkozatai miatt". McCain elsősorban a biztonságpolitikai kérdésekben való járatlanságát rótta fel Donald Trumpnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.