Amerikai előválasztás

Republikánus politikusok nyílt levélben lépnek fel Donald Trump ellen

Eddig már legalább hetven, külpolitikával foglalkozó veterán republikánus politikus írta alá azt a nyílt levelet, amely óva inti a Republikánus Pártot Donald Trump elnökjelöltségétől, mert ez szerintük aláásná az Egyesült Államok nemzetbiztonságát is.

2016.03.03 17:15MTI

A levél egy külpolitikával és katonapolitikával foglalkozó internetes blogokat közreadó honlapon jelent meg.

A levelet aláíró politikusok ma már nem aktívak, de változatlanul befolyásos személyiségek az amerikai közéletben. Köztük van Michael Chertoff, a Bush-kormány belbiztonsági minisztere, Robert Zoellick, a Világbank volt elnöke és volt külügyminiszter-helyettes, Dov Zakheim, a Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője szintén George W. Bush elnöksége idején.

"Trump úr kijelentéseiből vontuk le a következtetést, hogy a hivatalával járó hatalmat úgy használná fel, hogy az Egyesült Államok kevésbé biztonságossá válna, és szerepe a világban csökkenne" - olvasható a levélben. Az aláírók leszögezik: "ráadásul átfogó felfogása arról, hogyan kell bánni az elnöki hatalommal az őt bírálókkal szemben, megkülönböztető fenyegetést jelent a polgári szabadságjogokra az Egyesült Államokban".

A levél aláíróit centrista és neokonzervatív személyiségekként tartják számon az amerikai politikai életben, olyan szakemberekként, akik mindig az Egyesült Államok erőteljes világpolitikai szerepvállalását szorgalmazták. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a Bush-kormányzat legbefolyásosabb külpolitikusai, így például két volt külügyminiszter, Condoleezza Rice és Colin Powell, vagy George W. Bush nemzetbiztonsági tanácsadója, Stephen Hadley nem írta alá a nyílt levelet. Nem tudni viszont, hogy egyáltalán megkeresték-e őket az állásfoglalást kezdeményezők. Kurt Volker például - aki a Bush-elnökség idején az Egyesült Államok állandó NATO-képviselője volt és jelenleg John McCain szenátor intézetének vezetője - azt mondta az őt faggató amerikai újságíróknak, hogy azért nem csatlakozott az aláírókhoz, mert attól tart, hogy a levél visszaüt a Republikánus Pártra. Szerinte ez nem volt okos lépés, mert Trump a kampányában a saját javára fordíthatja, mondván, hogy a pártelit ellene van, tart tőle, és jobban is csinálná, mint ők. Volker egyébként fontosnak tartotta leszögezni, hogy nem áll szándékában Trumpnak dolgozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.