Illegális bevándorlás

Több ezer éves sumér szobrokat találtak egy szlovéniai befogadóállomáson

A hatóságok úgy vélik: az, hogy a szobrokon nincs pecsét vagy aláírás, ami arra enged következtetni, hogy lopott műkincsről van szó.

2016.03.03 10:37MTI
hirdetés

A három, jelentős történelmi és művészeti értékkel bíró szoborra még tavaly novemberben bukkant a rendőrség, de addig nem hozták nyilvánosságra, míg a ljubljanai nemzeti múzeum az alkotások eredetiségét hivatalosan meg nem erősítette.

Az úgynevezett fogadalmi szobrokat - Mezopotámiában szokás volt, hogy a királyok és vezető tisztviselők saját szobraikat helyezték el fogadalmi ajándék gyanánt a szentélyekben - a rendőrség szerint illegálisan áshatták ki Szíria vagy Irak területén, a feketepiacon pedig több ezer eurót érhetnek.

A hatóságok úgy vélik: az, hogy a szobrokon nincs pecsét vagy aláírás, arra enged következtetni, hogy lopott műkincsről van szó.

Az UNESCO, az ENSZ műemlékvédelemmel is foglalkozó nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete még tavaly szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy Szíriában és Irakban "óriási mennyiségben" rabolják ki a régészeti lelőhelyeket, és az Iszlám Állam az ellopott műkincsek eladásából jut pénzhez.

A szlovén rendőrség nem tette közzé a szobrok fotóit, mert illegális műkincs-kereskedelem miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított, és a nyomozásról az Interpolt is értesítette.

A szobrokat egyelőre a ljubljanai néprajzi múzeumban helyezték el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.