Vége

Visszavonták a vádat az omagh-i vérengzés utolsó gyanúsítottja ellen

Ejtette a vádat az ügyészség az észak-írországi konfliktus legvéresebb, csaknem két évtizeddel ezelőtt elkövetett merényletének utolsó gyanúsítottja ellen.

2016.03.03 03:30MTI

A 45 éves Seamus Daly ellen 29 rendbeli gyilkosság vádjával folyt eljárás, de az ügyészség kedden úgy döntött, hogy az eddig összegyűjtött bizonyítékok alapján nincs reális kilátás elmarasztaló bírósági ítéletre, így a vádat hivatalosan visszavonták.

A vád ejtésének fő oka az volt, hogy az ügyészség koronatanúja rendre egymásnak ellentmondó vallomásokat tett.

Dalyt, aki mindvégig tagadta, hogy bármi része lett volna a vérengzésben, kedden ki is engedték a vizsgálati fogságból.

Ő volt az utolsó vádlott, aki ellen büntetőeljárás folyt a merénylet miatt. Az ügynek jelenleg nincs gyanúsítottja, és eddig senkit nem is ítéltek el.

Az észak-írországi Omagh kisvárosban elkövetett pokolgépes akciót 1998 augusztusában hajtotta végre egy fanatikus britellenes csoport, amely magát "igazi IRA"-ként azonosította, és amelynek tagjai jórészt a legnagyobb katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból verbuválódtak. Az autóba rejtett robbanószerkezet 29 polgári személyt ölt meg, köztük kilenc gyermeket, és egy terhes nőt, aki ikrekkel volt várandós.

A robbanásban 220-an megsérültek.

A rendkívüli pusztítás egyik fő oka az volt, hogy a terrorcsoport adott ugyan figyelmeztetést a készülő merényletre, de a pokolgép helyét a hatóságok szerint félreértelmezhetően jelölte meg, és a környéket evakuáló biztonsági erők a tömeget éppen a robbanóanyagot rejtő gépkocsi felé terelték.

Az áldozatok száma annak idején magát a szakadár csoportot is megrendítette: a szervezet nem sokkal később bejelentette, hogy "elnézést kér" az emberéletben okozott veszteségért, s "a tevékenység további irányának meghatározásáig felfüggeszti hadműveleteit".

A "Real IRA" azóta sem nagyon hallatott magáról; feloszlatását az omagh-i merénylet után maga az IRA is nyilatkozatban követelte.

Azóta - az észak-írországi rendezési folyamat egyik meghatározó mozzanataként - az IRA is felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét, és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

A megbékélési folyamat eredményeként a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és az IRA egykori politikai szárnyának tartott Sinn Féin - a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítésért küzdő britellenes katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje - évek óta együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.