Amerikai előválasztás

Trump elnöksége meggyöngítené az Egyesült Államokat külföldön

A The Washington Post szerkesztőségi állásfoglalásban figyelmeztetett: ha Trump lesz az elnök, az amerikaiaknak egy igen radikális képet vázolnak fel a világról, s benne Amerika szerepéről.

2016.03.02 07:53MTI
hirdetés

A szerkesztőségi állásfoglalást a tekintélyes lap kedd este, az internetes kiadásában tette közzé.

Az amerikai előválasztási folyamat eddigi legfontosabb állomása, az úgynevezett "szuperkedd" után könnyen meglehet, hogy Trump lesz a republikánus elnökjelölt, és ha elnökké választják, akkor az amerikaiaknak egy igen radikális képet vázolnak fel a világról, s benne Amerika szerepéről - állítja a lap. A szerkesztőségi állásfoglalás úgy véli, hogy Donald Trump külpolitikája - legalábbis a kampányrendezvényeken elmondott beszédei és dühkitörései tanúsága szerint - alapvetően megváltoztatná az Egyesült Államok szövetségi rendszerét. Legalábbis Trump eddig ezt ígérte. Az üzletember felülvizsgálná a kétoldalú kapcsolatokat, senkit nem részesítene előnyben, "kivétel talán az orosz elnök, Vlagyimir Putyin lenne" - véli a The Washington Post.

A negatív következmények az Egyesült Államok déli határainál válnának azonnal nyilvánvalóvá - írja a lap, amelynek elemzése szerint az amerikai-mexikói kapcsolatok áldozatául esnének a Trump által szorgalmazott, a bevándorlás megfékezését célzó fal felépítésének a határon. A Post hozzáteszi, hogy Trump elnökségével vitára lehet számítani Japánnal és Dél-Koreával is, mert az üzletember szerint "nem fizetnek eleget az amerikai csapatok ottani állomásoztatásáért". A lap azt is kifejti, hogy Trump túlságosan is vonzódik az úgynevezett erős emberekhez. Csodálja Putyint és azzal dicsekszik, hogy ez a csodálat kölcsönös, s a szuperkedd előtti utolsó országos vitán megértően beszélt Szaddám Huszeinről, a kivégzett iraki diktátorról és Moammer Kadhafiról, Líbia egykori vezetőjéről is.

A lap emlékeztet arra, hogy Donald Trumpnak még nincs külpolitikai szakértői csapata, s várható külpolitikájáról sem sokat tudni. Csak annyit, hogy "erősen téves elképzelései vannak az Egyesült Államok világban játszott szerepéről és elkötelezettségeiről".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.