Tálibok fogságába került amerikait mentett ki

Túszmentő tengerészgyalogost tüntetett ki az amerikai elnök

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban tartott ünnepség keretében a legmagasabb rangú katonai kitüntetésben részesített hétfőn egy tengerészgyalogost, aki 2012-ben Kelet-Afganisztánban tálibok fogságába került amerikai túszt mentett ki.

2016.03.01 07:27MTI

Négy évtizede először fordul elő, hogy aktív szolgálatban lévő katonát tüntet ki a Fehér Ház a legfontosabb amerikai katonai kitüntetéssel, a Becsület Érdeméremmel. A kitüntetett az ohiói Edward Byers tengerészgyalogos, a haditengerészet különleges egységének parancsnoka, aki 2012-ben egy amerikai orvost és afganisztáni munkatársait mentette ki a tálibok fogságából.

Dilip Josephet - a sofőrjével és a tolmácsával együtt - a kelet-afganisztáni hegyvidéken rabolták el 2012-ben. A ceremónián Obama elnök felidézte a sikeres túszmentést, amelyben egy másik amerikai tengerészgyalogos az életét vesztette.

"Bárhol a világban amerikaiakat ejtenek fogva, mi minden követ megmozgatunk, hogy hazahozzuk őket" - fogalmazott Barack Obama.

A Becsület Érdemérem a legmagasabb katonai kitüntetés az Egyesült Államokban, legtöbbször a francia Becsületrendhez vagy az angol Viktória-kereszthez hasonlítják. Általában azokat tüntetik ki vele, akik az életük kockáztatásával szállnak szembe a fegyveres ellenséggel. A kitüntetést a legtöbb esetben már csak a katonák halálát követően tudják nekik odaítélni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.