Konfliktus

Újabb orosz bankokat ért támadás Ukrajnában

Az orosz Szberbank több fiókját érinti az ügy.

2016.02.22 16:33MTI
hirdetés

Az orosz bankok elleni hét végi kijevi támadások után más ukrán településeken is hasonló támadásokat hajtottak végre ismeretlen tettesek. Hétfőre virradóan felgyújtottak két orosz bankfiókot a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv), egy orosz pénzintézet ablakait pedig bezúzták az ország keleti részében lévő, Donyeck megyei Mariupolban - jelentették ukrán hírforrások.

A Lviv megyei kormányzóság sajtószolgálata adott hírt arról, hogy tűz ütött ki az orosz Szberbank és a VTB Bank egy-egy fiókjában. Előbbiből 12 embert kellett evakuálni az oltás közben. Személyi sérülés nem történt, csak anyagi károk keletkeztek.

A harcok sújtotta Donyeck megye déli részén, az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött Mariupol kikötővárosban szintén az orosz Szberbank egyik épületét érte támadás, ismeretlenek bezúzták a pénzintézet ablakait. A városi rendőrség nyomozást kezdett az elkövetők felkutatására.

Múlt szombaton, amikor a két évvel ezelőtti hatalomváltó Majdan-tüntetések áldozataira emlékeztek az ukrán fővárosban, ismeretlenek utcakövekkel bezúzták két orosz bank, az Alfa és a Szberbank ablakait, előbbibe be is hatoltak, és a pénzintézetben törtek-zúztak. Rinat Ahmetov donyecki milliárdos System Capital Management nevű cégének kijevi irodáját szintén kövekkel dobálták meg.

A rendőrség garázdaság miatt indított eljárást, arról továbbra sincs hír, hogy a hatságok vettek-e már őrizetbe gyanúsítottakat.

Közben egy magát Forradalmi Jobboldali Erőknek nevező csoportosulás - amely a hétvégén a Majdanon, azaz a Függetlenség terén lévő Kazackij szállodába vette be magát - bejelentette, hogy új hazafias mozgalmat szerveznek a két évvel korábbi hatalomváltó tüntetések és a kelet-ukrajnai hadművelet résztvevőiből. Állításuk szerint békés úton akarják megvalósítani a Majdan-tüntetések eszméit. Azt akarják, hogy távozzon hivatalából a jelenlegi kormány és az államfő is. Hétfőn a szállodából "átköltöztek" az Azov alakulat egy belvárosi laktanyájába.

A hét végén a Majdanon néhány sátrat vertek fel tiltakozók. Helyszíni jelentések szerint mintegy harmincan töltötték ott a múlt éjszakát. Incidensről nem érkezett hír.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.