Amerikai előválasztás

Donald Trump szerint az elnökválasztáson ő mérkőzik meg Hillary Clintonnal

Arra is számít, hogy az elnökválasztást ő nyeri meg, igaz, tette hozzá később, "senki sem megállíthatatlan".

2016.02.21 21:30MTI

Donald Trump, a Dél-Karolinában szombaton tartott republikánus párti előválasztás győztese szerint a novemberi elnökválasztásra rekordszámban mennek el a szavazók, s ő és Hillary Clinton között döntenek majd.

A New York-i ingatlanfejlesztő milliárdos, akiről elemzők vasárnap már azt mondták, hogy megállíthatatlan és ő lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje, a vasárnap délelőtt szokásos televíziós politikai vitaműsorok egyikében fejtette ki véleményét.

A CNN hírtelevíziónak adott interjújában úgy vélte, hogy az idei választás rendkívüli mértékben felrázza, mozgósítja majd az amerikaiakat. Hillary Clintonnal szemben ő lesz majd a republikánusok elnökjelöltje, és hozzátette: Clintont immár egyedül azzal lehet megállítani, ha büntetőeljárás indul ellene. "Szerintem Hillary és köztem dől el a választás" - szögezte le az üzletember.

Trump arra is számít, hogy az elnökválasztást ő nyeri meg, igaz, tette hozzá később, "senki sem megállíthatatlan". Reményei szerint az elnökválasztási győzelem szempontjából két kulcsfontosságú szövetségi államban, Michiganben és New York államban is nyerni fog. "Győzni fogok olyan államokban is, amelyekről a republikánusok még csak nem is álmodnak" - hangoztatta.

Szombati győzelmi beszédében ugyan nem említette Jeb Busht, de vasárnap délelőtt kitért a volt floridai kormányzó szereplésére. "Jó ember... de most valóban nem az ő ideje van itt. Négy évvel ezelőtt győzhetett volna, de most nem" - mondta.

Közben a CBS televízió vasárnap délelőtti "Szemben a nemzettel" című politikai vitaműsorában Marco Rubio floridai szenátor azt fejtegette, hogy a republikánus szavazók hetven százaléka nem szavaz majd Trumpra. Szerinte a New York-i üzletember retorikában jó, de politikai cselekvésben nem, és egyúttal nehezményezte is, hogy Trump nem vázolta fel, milyen politikát kínál az amerikaiaknak. A floridai politikus ismét magát nevezte meg a republikánusok legalkalmasabb elnökjelöltjének.

Rubio a dél-karolinai előválasztáson Trump mögött a második helyen végzett, alig ezer szavazattal megelőzve Ted Cruz texasi szenátort, és sajtóhírek szerint az eddig Jeb Busht támogató nagyvállalatok és nagy adományozók azt fontolgatják, hogy átpártolnak hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.