Sugárzás

Az eltűnt rendkívül veszélyes radioaktív anyag nem az Iszlám Államhoz került

Iraki szakértők nem tudják megmondani, hogyan tűnhetett el az igazán veszélyes radioaktív dolog, de szerencsére nem került terroristák kezébe.

2016.02.21 15:58ma.hu

Iraki kormányzati források állítása szerint még tavaly novemberben tűnt el egy nagyon veszélyes radioaktív anyag, amiről szinte meg volt mindenki győződve, hogy az Iszlám Állam kaparintotta meg.

Ám a minap egy benzinkút mellett, 15 kilométerre egy olajvállalat raktára közelében találták meg az út szélén. Az anyag "rendkívül veszélyes radioaktív forrás", ami hagyományos (kémiai) robbanóanyagokkal vegyítve úgynevezett piszkos bomba létrehozására adott volna lehetőséget a terroristaszervezet számára.

Ameer Ali a Reuters-nek elmondta, hogy tulajdonképp egy olyan speciális eszközről van szó, ami gammasugárzást használ a csővezetékek szivárgásának felderítésére.

Egy járókelő találta meg a kirakott eszközt Zubair-nál és azonnal értesítette a hatóságokat. Sugárzás-megelőző szakemberek segítségével az eszközt bevizsgálták, és megerősítették, hogy biztonságos, 100%-osan sértetlen. Nem került a környezetbe radioaktív szennyeződés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.