Illegális bevándorlás

Bécs visszautasítja kvótái uniós bírálatát

Előzőleg az EU migrációs biztosa levélben bírálta a migránsok belépésére szabott szigorú napi osztrák kvótákat.

2016.02.20 18:55MTI

"Bizonyára köztudott, hogy Ausztria nem az EU külső határán fekszik, s ennél fogva nem az első biztonságos ország, ahová ezek az emberek belépnek" - jelentette ki Johanna Mikl-Leitner az APA osztrák hírügynökségnek. "Ha mindenki betartaná a levélben foglaltakat, Ausztriának semmilyen gondja nem lenne. A levelet nyilvánvalóan téves címre küldték" - hangoztatta a belügyminiszter.

Az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagjának, Dimitrisz Avramopulosznak írt válaszában, amelyet az APA rendelkezésére bocsátott, Mikl-Leitner úgy vélekedik, hogy szemrehányásait az uniós biztosnak inkább azokba a biztonságosnak számító országokba kellett volna elküldenie, amelyeken a migránsok áthaladnak, mielőtt az osztrák határra érkeznének.

Az osztrák belügyminiszternek címzett csütörtöki levelében Avramopulosz élesen bírálta azt előző nap bejelentett bécsi döntést, amely szerint a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és a déli határnál - a Szlovénia felől érkező migránsok részéről - maximum 80 menedékkérelmet lehet majd benyújtani.

Ezt a kettős kvótát Ausztria pénteken léptette hatályba. Mikl-Leitner közlése szerint ha ezeket a számokat átlépnék, az osztrák hatóságok átmenetileg leállítják a menedékkérők beengedését. A benyújtható menedékkérelmekre meghatározott nyolcvanas felső korlát ugyanakkor csak a határ menti ügyintézésre vonatkozik, az ország többi részén több kérelem is beadható lesz.

Egy ilyen döntés alkalmazása "nyilvánvalóan összeegyezhetetlen" az európai és a nemzetközi joggal - hangsúlyozta levelében az uniós biztos, hozzátéve, hogy "Ausztriának jogi kötelessége minden, a területén és határain benyújtott menedékkérelmet befogadni".

Ausztriában 2015-ben a belügyminisztérium adatai szerint mintegy 90 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be, háromszor annyit mint 2014-ben. A 8,5 milliós ország a lakosság arányában messze a legtöbb menedékkérőt fogadta az Európai Unióban. Emellett közel tízszer ennyi migráns haladt át a területén, főleg Németországba és Svédországba igyekezve.

Ausztria a héten tovább szigorította határainak ellenőrzését, és jelezte, hogy idén legfeljebb 37,5 ezer menedékkérőt akar befogadni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.