Amerikai elnökválasztás

Megkezdődtek az előválasztások Dél-Karolinában és a jelölőgyűlések Nevadában

Egy hétig tartó heves és személyeskedésektől sem mentes támadások után a republikánusok szombaton Dél-Karolinában tartanak előválasztást, amely meghatározhatja, hogy Donald Trump marad-e a párt fő elnökjelölt-aspiránsa

2016.02.20 18:28MTI
hirdetés

A Demokrata Párt legesélyesebbnek tartott elnökjelölt-aspiránsának, Hillary Clintonnak a kampányszakemberei nemrégiben még úgy tartották, hogy a nyugati Nevada lesz az a szövetségi állam, ahol Clinton könnyen "elhúzhat" vetélytársától, Bernie Sanders vermonti szenátortól. A küzdelem azonban szinte minden várakozást felülmúlóan szorossá vált.

Sanders a péntek esti kampánygyűlésén azzal búcsúzott a megjelentektől: "Azért vagyunk itt, hogy győzzünk". A Clinton-kampánystáb abban reménykedik, hogy a vermonti szenátor fiatalok körében elért rendkívüli népszerűségét ellensúlyozhatja Hillary Clinton, ha megszerzi a spanyolajkúak és az afroamerikaiak nagy többségének támogatását. Nevadában a lakosság egynegyede spanyolajkú.

A republikánusok jelenleg vezető elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump üzletember szintén bizakodóan zárta dél-karolinai kampányát Myrtle Beachen. "Most van itt a mi időnk, s nem hagyhatjuk, hogy mozgalmunk szétessen. Erős mandátumot kell szereznünk, el kell menni szavazni!" - fogalmazott Trump, akinél jobban senki nem rendítette meg a politikai osztályt.

Trump a héten az egyik vetélytársát perrel fenyegette meg, George W. Bush elnököt hazugsággal vádolta meg, még Ferenc pápával is vitába keveredett a migráció ügyében, ám a szombat reggeli felmérések elsöprő többsége változatlanul azt mutatta, hogy ő a republikánus tábor leginkább támogatott elnökjelölt-aspiránsa.

Trump és Sanders előretörése - elemzők egyöntetű véleménye szerint - az amerikai közhangulat jelentős változását mutatja: a választóknak elegük van a politika színpadán régóta szereplőkből, és az új, szokatlan stílusú jelöltek felé fordultak. A nevadai és a dél-karolinai voksolást azért is ítélik kulcsfontosságúnak mind a politikusok, mind az elemzők, mert a március elsejei szuperkedd előtt - amikor egytucatnyi szövetségi államban lesz előválasztás - megmutatja, hogy kik lesznek a két nagy párt frontemberei.

Dél-Karolinában a szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel hét órakor nyíltak meg, a nevadai jelölőgyűlések pedig helyi idő szerint délelőtt tizenegy órakor veszik kezdetüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.