Gordiuszi csomó

Bár nem törvényes, de nem is csukják le azt, akinél marihuána van

Ha nem kilószámra szórja az utcán, akkor egy kis mariska még belefér...

2016.02.20 01:26ma.hu
freedigitalphotos.net/adam

Bilincs és irány a börtön - eddig ez volt a sorsa mindazoknak, akiknél ellenőrzés során marihuánát talált a rendőrség Tampában. Egy új törvénytervezet, ami várhatóan következő hónapban lép életbe, ugyanis szemet huny 20 gramm alatt.

Ez azt jelenti, hogy a szabálysértőknek nem lesz életük végéig priuszuk némi kihágás miatt. Mindössze bírságot kell fizetniük, minden alkalommal egyre többet, és csak a negyedik után válna valóban bűncselekménnyé a marihuána birtoklása.

Tampa városi tanácsa hangsúlyozza, hogy nem ösztönzi a kábítószerfogyasztást, de csak tavaly több mint 1900 letartóztatás történt marihuána birtoklása miatt, ezek az emberek innentől büntetett előéletűek lesznek, nem jutnak majd munkához, összességében rengeteg kárt okoz az, hogy jelenleg 1 év börtön és 1000 dollár bírság jár érte.

"Ez nem legalizáció, ez engedmény, azért, hogy az emberek életét ne tegye tönkre a jelenlegi rendszer" - mondta Harry Cohen tanácstag. De persze van, akinek nem tetszik ez, és nemmel fog szavazni a március 3-ai nyilvános meghallgatás után. Charlie Miranda szerint nem mehet át olyan jogszabálymódosítás, ami szemben áll a szövetségi törvényekkel, és nem foglal magában kötelező drogtanácsadást, ami jelenleg kötelező a fülön csípett fiatalok számára. Frank Reddick, a tanács elnöke szerint azonban minden hivatalnok hibázott már életében, és ezek nagy része sosem fog kiderülni, ám akiknél marihuánát találnak, azok jogosítványukat is elveszíthetik, ami még több gondot okozhat a mindennapi boldogulásban, de ösztöndíj sem járhat innentől kezdve nekik, és katonának sem állhatnak.

Szintén floridai megyékben - mint Miami-Dade vagy Palm Beach - már érvényben van hasonló szabályozás, és St. Petersburgban is előkészítik a tervezetet. Sőt, számos államban gyógyászati célra simán birtokolható és használható marihuána.

A rendőrparancsnok is egyetért az új szabályozással: "Ha valaki egyszer elkövet egy hibát, miért kéne annak az egész életét tönkretennie?"

Teresa Miller, a Hillsborough drogellenes szövetség tagja azonban azt állítja, 20 gramm túl sok, viszont rossz üzenete van a fiatalok számára, akik így azt fogják hinni, hogy a marihuána nem káros, pedig az. A szakember szerint így is minden ötödik gyerek füvezik a megyében.

Mindazonáltal, számos komoly betegség - epilepszia, rák, Lou Gehrig-kór - esetén csak a marihuána alkalmazása tud enyhíteni a páciensek kínjain.
 

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.