Illegális bevándorlás

Terrorizmus vádjával elítéltek egy 17 éves lányt Bécsben

A lány mobiltelefonján számos IÁ propagandaanyagot találtak, köztük kegyetlenkedésekről szóló videókat is.

2016.02.18 20:31MTI

Terrorizmus vádjával tizenegy hónap felfüggesztett és egy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy 17 éves lányt Bécsben. Az ítélet nem jogerős.

A vád szerint a svéd állampolgársággal rendelkező, de szomáliai származású lány az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezethez akart csatlakozni. A csütörtökön kiszabott büntetésbe beleszámították, hogy a lány több mint két hónapon át volt előzetes letartóztatásban, így az ítélethirdetés után szabadon távozhatott.

A lány a svédországi Linköping városban található szülői házból tűnt el, Koppenhágán és Berlinen keresztül érkezett az osztrák fővárosba. A család mobiltelefon által küldött helymeghatározás alapján jött rá, hogy Bécsben tartózkodik, és ezért értesítették az osztrák hatóságokat. Arra hivatkoztak, attól tartanak, hogy lányuk radikalizálódott, és úton lehet Szíriába vagy merényletet tervezhet. A lányt december 5-én fogták el a bécsi Westbahnhof pályaudvaron.

A vizsgálat során a lány mobiltelefonján számos IÁ propagandaanyagot találtak, köztük kegyetlenkedésekről szóló videókat is. A telefonos üzenetváltásaiból egyértelműen kiderült, hogy a lány szélsőséges nézetekkel szimpatizál és a szíriai háborús övezetbe akart utazni, valamint az üzenetek arra is utaltak, hogy ott akár házasságot is kötne. A lány arról is írt, hogy örül a novemberi párizsi terrortámadásoknak, hiszen "így Franciaország visszakapja mindazt, amit Szíriában tett".

Védője szerint a lánynak nem volt kapcsolata az IÁ tagjaival és a terrorszervezet szimpatizánsaival beszélgetett csak, ami nem büntethető. Az ügyvéd szerint a lány "fiatalos féktelenségből" cselekedett.

A vádlott vallomása szerint csupán más lányokkal akart találkozni, akiket a Twitter mikroblog oldalról ismert. Útlevél nélkül és 171 euróval érkezett az osztrák fővárosba és elmondása szerint rögtön haza is akart utazni innen. Az IÁ-ra vonatkozó bírói kérdésekre nem akart felelni.

A bíróság indoklásában megállapította, hogy a lánynak ugyan nem volt kapcsolata az IÁ tagjaival, azonban ideológiailag kötődik a szervezethez, valamint tervezte, hogy elutazik Szíriába, és az IÁ-hoz csatlakozik.

A svédországi törvények szerint nem büntethető, ezért Svédország nem kérte a lány kiadatását, így a bécsi bíróságnak kellett eljárnia.

A lány visszatérhet Svédországba.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.