Jogi ügy

A spanyol alkotmánybíróság ideiglenesen felfüggesztette a katalán külügyminisztérium működését

Carles Puigdemont, Katalónia új elnöke január 14-én alakította meg kormányát, amely 18 hónapos működésre jött létre, mert ennyi idő alatt meg akarják teremteni a Spanyolországtól való elszakadás feltételeit.

2016.02.17 11:20MTI

A spanyol alkotmánybíróság ideiglenesen felfüggesztette az újonnan létrehozott katalán külügyminisztérium működését, amelyet a spanyol kormány alkotmányellenesnek tart, hiszen az alaptörvény az állam hatáskörébe rendeli a külpolitikai szerepvállalást.

A felfüggesztés automatikus a spanyol jogrendben, amikor az alkotmánybíróság befogad egy beadványt, így ez nem egyenlő a végső döntéssel, amelyre legkevesebb öt hónapot kell várni. A 12 fős alkotmánybírói testület éjszakába nyúló keddi ülésén döntött arról, hogy megvizsgálja a spanyol kormány alkotmányjogi panaszát.

Carles Puigdemont, Katalónia új elnöke január 14-én alakította meg kormányát, amely 18 hónapos működésre jött létre, mert ennyi idő alatt meg akarják teremteni a Spanyolországtól való elszakadás feltételeit.

Ennek érdekében hozták létre a korábban nem létező, külügyi tanácsosi posztot, azaz lényegében egy külügyminisztériumot, Raül Romeva vezetésével, akinek feladata, hogy képviselje a függetlenségi célokat, és támogatást szerezzen külföldön egy önálló katalán köztársaság létrehozásához.

A spanyol kormány szerint a poszt létrehozása alkotmányellenes, mert az ország alkotmányának 149. cikkelye az állam hatáskörébe rendeli a külpolitikai szerepvállalást. A katalán autonóm közösség vezetése ezzel szemben állítja, hogy törvényesen cselekedtek.

A katalán elszakadási törekvéseiket a spanyol kormány törvény-, illetve alkotmányellenesnek tartja, és az ügyvezető spanyol miniszterelnök szavai szerint minden lehetséges törvényi eszközzel meg fogja akadályozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.