Amerikai előválasztás

Trump gyanúsnak találja Antonin Scalia halálának körülményeit

Lábra kaptak az első összeesküvés-elméletek Scalia halálának kapcsán. Már vagy tíz ilyen teória bukkant fel az amerikai sajtóban.

2016.02.16 22:30MTI

Donald Trump, a republikánusok pillanatnyilag legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsa egy kedd reggeli rádióinterjúban azt találta mondani, hogy "szokatlanok" Antonin Scalia főbíró halálának körülményei.

A műsorvezető azonnali boncolást követelt, s lábra kaptak az első összeesküvés-elméletek Scalia halálának kapcsán. Már vagy tíz ilyen teória bukkant fel az amerikai sajtóban.

A republikánus elnökjelöltségért versengő New York-i milliárdos nem mondta ki, hogy Antonin Scalia nem természetes halállal halt meg, de kérdésre válaszolva érzékeltette, hogy nem áll távol tőle a rádiós műsorvezető összeesküvés-elmélete.

Antonin Scalia, a szövetségi Legfelső Bíróság konzervatív főbírája szombaton hunyt el váratlanul, a texasi Marfa melletti birtokon, ahová vadászni ment. Az orvosszakértő szerint halálának oka feltételezhetően szívroham volt, és a család kérésére Scaliát nem boncolták föl. S éppen mert nem volt boncolás, egyre több összeesküvés-elmélet kap lábra, ezek egyike a Michael Savage jobboldali rádiós műsorában felbukkanó teória. Savage a főbíró holtteste megtalálásának körülményeit próbálta elemezgetni, s erre kérdezett rá Donald Trumpnál, mire Trump azt válaszolta: "szokatlanok" a körülmények.

Különböző sajtójelentések szólnak arról, hogy John Poindexter houstoni üzletember - Scalia barátja és a birtok tulajdonosa -, aki megtalálta a halott főbírót, esetleg nem pontosan írta le, mit látott, mit tapasztalt, amikor a texasi házba lépett. Poindexter egy San Antonio-i lapnak beszélt arról, hogy a bíró az ágyban feküdt, fején párnával, és a pizsamája nem volt meggyűrődve.

"Azt mondják, hogy párna volt az arcán, ami rendkívül szokatlan hely egy párnának" - mondta Trump a Savage Nation című műsorban kedden reggel. Igaz, hozzátette: nem tudja, mit is mondjon, hogyan is értékelje ezt az információt, hiszen csak a rádióadás pillanatában hallott róla.

A műsorvezető, Michael Savage mindenesetre azonnal boncolást követelt az élő adásban. Más, szintén bizarr fantáziájú újságírók - nem a fősodorhoz tartozó amerikai médiában - arról írogatnak, hogy Antonin Scalia esetleg gyilkosság áldozata lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.