Egyesült Államok

Még gyászolják az elhunyt Scalia főbírót, de már vita kezdődött az utódlásról

A legfelsőbb bíróság leghosszabb ideje hivatalban lévő tagja volt.

2016.02.14 13:59MTI
Screenshot

Barack Obama elnök és az Egyesült Államok volt elnökei, demokrata párti és republikánus politikusok fejezik ki részvétüket és méltatják Antonin Scaliát, az alkotmánybíróság szerepét ellátó legfelsőbb bíróság szombaton elhunyt tagját. A konzervatív bíró halála órákkal a republikánus elnökjelölt-aspiránsok dél-karolinai országos tévévitája előtt történt, így a vita kezdetén a politikusoknak is ez volt a témájuk.

Vajon, ha elnök lenne, mit tenne Scalia bíró halála után: kinevezne azonnal valakit, annak ellenére, hogy választási év van, vagy ezt a felelősséget a következő elnökre hagyná? - kérdezte az elnökjelölt-aspiránsok vitáját szervező CBS televízió munkatársa a hat politikustól. Valamennyi résztvevő - miután méltatta Scaliát, és halálát az amerikai konzervatívok óriási veszteségének nevezte - azt válaszolta, hogy Obama elnöknek nem szabadna most kijelölnie az új főbírót.

Közben Barack Obama a nyilvánosság előtt méltatta az elhunyt Scaliát, aki a legfelsőbb bíróság leghosszabb ideje hivatalban lévő tagja volt, kinevezését még Ronald Reagan elnök javasolta 1986-ban. George W. Bush korábbi elnök briliáns jogásznak és nagyszerű amerikainak nevezte az elhunytat. Közleményben méltatta Antonin Scaliát valamennyi republikánus és demokrata elnökjelölt-aspiráns, s a szenátus mindkét csoportjának vezetője is.

Ugyanakkor későbbi nagy vitát sejtető nyilatkozat is született. A szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell nyilatkozatában leszögezte, hogy Obama elnöknek nem szabadna jelölnie új főbírót, ez majd legyen az új elnök feladata. A legfelsőbb bíróság tagjait az Egyesült Államok elnöke jelöli, és a szenátusnak kell jóváhagynia. A szenátusban jelenleg a republikánusok vannak többségben.

Közben Obama elnök - aki Kaliforniában tartózkodik, a délkelet-ázsiai országok vezetőinek csúcstalálkozóján -, miután részvétét fejezte ki és méltatta az elhunytat, újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy alkotmányos kötelességének eleget téve megfelelő időben javaslatot tesz az új főbíró személyére.

Elemzők máris felhívják a figyelmet, hogy amennyiben Obama elnök főbírót jelöl az elnökválasztás előtt, ezzel jelentős mértékben megváltozhat a testület politikai összetétele, és a legfelsőbb bíróság a korábbiaknál jóval liberálisabb álláspontokat foglalhat el az amerikai társadalmat érintő egyes lényeges kérdésekben. A demokrata párt elnökjelölti posztjára pályázó Hillary Clinton egyébként, órákkal Scalia halála után, sürgette Obama elnököt, hogy minél előbb jelöljön új főbírót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.