Háború

További 27 kurd fegyveres halálát jelentették a török biztonsági erők

Rátaláltak továbbá korábban megölt 24 lázadó holttestére is.

2016.02.12 18:25MTI

Huszonhét kurd fegyveressel végeztek a török biztonsági erők Cizre térségében - számolt be pénteken a török haderő az előző napi összecsapások áldozatainak számáról az internetes honlapján.

A legutóbbi összecsapások azon a napon zajlottak, amelyen Efkan Ala török belügyminiszter bejelentette: befejeződött a kormány biztonsági akciója a délkelet-törökországi Cizre városban a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen.

16 felkelőt Cizrében, 5-öt a Diyarbakir tartományban található Sur körzetben, 6-ot pedig Hakkari tartományban az iraki határ mentén fekvő Cukurca körzetben "hatástalanított" a török katonaság csütörtökön - írta pénteken az Ihlas török hírügynökség.

Rátaláltak továbbá korábban megölt 24 lázadó holttestére is, így a haderő közlése szerint a PKK 619 tagja veszítette életét eddig a tavaly december óta tartó katonai művelet során. A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) szerint csak Cizrében december közepe óta 80 civil vesztette életét.

A főleg kurdok lakta városban december 14-én kijárási tilalmat vezettek be, azóta a biztonsági erők felszámolták a PKK barikádjait és robbanószerkezeteit. A kijárási tilalom érvényben maradt, s a biztonsági erők továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a környéket. A konfliktus kiújulása ellen ideiglenes és állandó biztonsági pontokat egyaránt létrehoznak.

Az NTV török hírtelevízió értesülései szerint a beavatkozás közel két hónapja alatt ennek ellenére mintegy 40 ezer ember hagyta el a százezres települést.

Törökország délkeleti részén két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában kezdődtek újra a harcok. A kurdok autonómiájáért küzdő PKK 1984-ben indított kormányellenes felkelése óta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.