Iszlám Állam ellen

Rijád és Abu-Dzabi is beerősít a dzsihadisták elleni harcban

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek ígéretet tett rá, hogy újrakezdik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoport elleni légicsapásaikat Szíriában és különleges erőket küldenek az országba a mérsékelt ellenzék támogatására.

2016.02.12 16:16MTI

Az Iszlám Állam elleni, Washington vezette nemzetközi koalíció ezzel a dzsihadisták szíriai fellegvárának számító Rakka és más területek visszafoglalásában kíván segítséget nyújtani a helyi szunnita erőknek - mondta újságíróknak Ashton Carter amerikai védelmi miniszter pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott emírségekbeli kollégájával.

Carter sem azt nem árulta el, hogy mikorra várható a különleges erők érkezése, sem pedig azt, hogy hány katonáról van szó.

Az amerikai védelmi miniszter hangsúlyozta, az Egyesült Arab Emírségek Szíria mellett Irakban is fontos szerepet játszhat, ahol a helyi csapatok, például a kurd önvédelmi erők kiképzésével támogathatja a szélsőségesek elleni küzdelmet.

Ashton Carter a koalíciót alkotó, illetve abban megfigyelőként részt vevő országokat képviselő kollégáival tanácskozott csütörtök este Brüsszelben. A miniszter az ülést követően leszögezte, az IÁ elleni harc iránt elkötelezett államoknak az eddigieknél több fegyvert, harci felszerelést, csapatot és pénzügyi hozzájárulást kell biztosítaniuk.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök előző nap arra figyelmeztetett, hogy világháborúval fenyegethet egy külföldi szárazföldi beavatkozás Szíriában. "Az amerikaiaknak és arab partnereiknek jól meg kell gondolniuk, hogy akarnak-e állandó háborút" - jelentette ki Medvegyev, rámutatva, hogy ez különösen az arab világra igaz, ahol "mindenki mindenki ellen harcol".

Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló ellenzéki erők egyik legfőbb támogatójaként tartják számon. Oroszország viszont a damaszkuszi rezsimet segíti légicsapásokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.