Illegális bevándorlás

Bécs: Szkopje készüljön fel a migránsáradat teljes megállítására

Ausztria felszólította pénteken Macedóniát, hogy készüljön fel a migránsok áradatának "teljes" megállítására Görögország felől, és arra figyelmeztetett, hogy hónapokon belül az osztrák hatóságok is ezt teszik majd a saját határaikon.

2016.02.12 15:37MTI

"Nagyon valószínű, hogy a következő hónapokban Ausztria eléri befogadóképességének maximumát, ezért meg kell állítania a migránsokat a határain. Tehát Macedóniának is fel kell készülnie arra, hogy ugyanezt megtegye a saját határain" - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szkopjei látogatásán a vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint. Hozzátette: az osztrák lépés hatással lesz Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia további intézkedéseire is.

Az osztrák diplomácia vezetője kijelentette, országa hajlandó emberállománnyal és eszközökkel is támogatni Macedóniát, hogy az hatékonyabban tudja védeni határait az illegális bevándorlókkal szemben. Azt is leszögezte, hogy ha nagyszámú migránst kell Görögországban és Macedóniában tartani, akkor várhatóan új befogadóközpontokat is kell építeni, amiben Ausztria szintén tud segíteni.

Nikola Poposzki macedón külügyminiszter arról biztosította osztrák kollégáját, hogy Szkopje kész megtenni minden szükséges lépést a migránsválság kezelése érdekében. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy Macedónia tranzitországnak számít, az intézkedéseket pedig a többi nyugat-balkáni tranzitországgal is összehangolják, a migránsok célja azonban Ausztria és Németország, valamint a többi nyugat-európai ország.

A macedón hadsereg hétfőn kezdte meg a Görögországgal közös határon épülő kerítés második sorának telepítését, hogy megfékezze az illegális határátlépéseket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.