Szíria

Mintegy 35 ezer szíriai menekült torlódott össze a török határnál egy hét alatt

Ankara egy ideje nem engedi át a menekülteket a határon, inkább a másik oldalon létesít táborokat a számukra.

2016.02.12 13:08MTI
Twitter@markito0171

Mintegy 35 ezer szíriai érkezett a török határ szíriai oldalán lévő táborokba egy hét leforgása alatt a damaszkuszi kormány hadserege és Oroszország légicsapásai elől menekülve - hangoztatta Yalcin Akdogan török miniszterelnök-helyettes pénteken a délkelet-törökországi Kilis tartomány öncüpinari határátkelőhelyénél.

Ankara egy ideje nem engedi át a menekülteket a határon, inkább a másik oldalon létesít táborokat a számukra.

Yalcin Akdogan a határátkelőhelyen tett látogatásán elmondta, hogy az újonnan érkezettekkel együtt körülbelül 100 ezren tartózkodnak a Törökország által a határ szíriai oldalán kialakított 9 konténervárosban. A táborok közül a legtávolabbi 3 kilométerre van a török-szíriai határtól. A török kormány most egy tizedik tábor létrehozásán dolgozik - közölte a politikus.

Akdogan azt is elmondta, hogy 2 millió 627 ezer szíriai és további 172 ezer iraki menekült él jelenleg Törökországban.

Szorgalmazta, hogy hozzanak létre a török határ és a szíriai Azaz város között egy humanitárius segélynyújtási övezetet, hogy a szíriai menekültek hazájukban maradhassanak. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy Törökország továbbra is a nyitott ajtók politikáját folytatja a menekültkérdésben.

A török miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a szír kormányerők és és az őket támogató Oroszország bombázásai nem az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állásait, hanem a civil lakosságot sújtják, iskolákat, kórházakat.

A légicsapások egyik célja, hogy megváltoztassák Szíria demográfiai összetételét. Kiűzik az országból a türkméneket, s azokat, akik az iszlám szunnita ágához tartoznak - fogalmazott Akdogan.

A politikus szerint a konfliktus megoldásához szükség van arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai és Vlagyimir Putyin orosz elnökre diplomáciai nyomást gyakoroljanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.