Brit EU-népszavazás

V4: London maximum négy évig korlátozhassa a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátását

A visegrádiak nem állnának útjába annak, hogy a britek szigorítsanak, de lerövidítenék az intervallumot.

2016.02.10 21:58MTI

Nagy-Britannia legfeljebb négy évig korlátozhassa a külföldi uniós munkavállalók szociális ellátását - áll abban az MTI birtokába jutott nyilatkozattervezetben, melyet a visegrádi csoport tagországai fűzhetnek a brit reformelképzelésekhez.

Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország fontos EU-tagállamként tekint az Egyesült Királyságra, s ezért azt támogatja, hogy ne lépjen ki az unióból. Ugyanakkor a V4-ek elsődleges szempontja az, hogy közösen elfogadható megoldásokat találjanak Nagy-Britannia aggodalmaira - áll a visegrádi négyek közlemény-tervezetében.

A visegrádiak nem állnának útjába annak, hogy London korlátozza az EU-s munkavállalók szociális juttatásait, ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy London ezt az intézkedést a lehető legrövidebb ideig, de legfeljebb négy évig alkalmazza.

A nyilatkozattervezetből a Reuters brit hírügynökség is hasonló részleteket közölt szerda este.

Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de London a referendum előtt át akarja alakítani viszonyrendszerét az Európai Unióval, és reformokat kíván elérni a döntéshozatali, szabályozási mechanizmusokban. London egyik legsarkalatosabb követelése a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátási szabályainak szigorítása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.