Terror

Török miniszterelnök: etnikai tisztogatás folyik Szíriában

A szíriai kormánycsapatok orosz támogatással tudatos etnikai tisztogatást folytatnak az észak-szíriai Aleppóban és környékén.

2016.02.10 18:39MTI
Twitter@DelMody

Háborús bűnökről beszélt Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a soros EU-elnök Hollandia miniszterelnökével, Mark Ruttéval a menekültválságról folytatott egynapos megbeszélését követően.

Az iraki és a libanoni Hezbollah fegyvereseinek, valamint Oroszország támogatását élvező szír kormányerők legutóbbi támadásainak célja a tudatos etnikai tisztogatás - fogalmazott a kormányfő, aki szerint csak a kormányzó rezsimet támogatókat hagyják életben Aleppo környékén.

A szíriai kurd Demokratikus Unió Pártjának (PYD) szimpatizánsait is elítélte beszédében Davutoglu, mert elmondása szerint azok orosz csapatok támogatásával civilek életére törnek, ami háborús bűnnek számít.

Az ENSZ kedden arra figyelmeztetett, hogy százezrek maradhatnak élelem nélkül, ha a kormánycsapatoknak sikerül bekeríteniük Aleppó városát, majd az Európai Unióval együtt arra kérte Törökországot, hogy nyissa meg határait a menekülők előtt.

Ahmet Davutoglu beszámolt arról, hogy legalább 60 ezer menekült érkezett a török határhoz, majd hozzátette: "Minden befogadott menekülttel a szír kormány etnikai tisztogatási politikáját támogatjuk, de ennek ellenére tovább folytatjuk a menekültek fogadását".

A kormányfő képmutatónak nevezte az ENSZ felhívását a török határ megnyitására.

"Úgy gondolom, képmutató dolog, hogy miközben egyesek azt mondják Törökországnak: +Nyisd meg a kapuidat!+, ugyanakkor nem mondják azt Oroszországnak, hogy "ami sok, az sok" - nyilatkozta a török kormányfő. Vannak, akik "a kisujjukat sem mozdítanák" a szíriai válság megoldásáért - tette hozzá.

A török miniszterelnök emellett azt is elmondta: az Európai Unióval kötött megállapodásban szereplő hárommilliárd euró, amelyet az Európába továbbáramló menekülthullám megfékezésére kapna Törökország, "csak az első szakasz", "ha szükséges, további segélyekről lehetnek tárgyalások".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.