USA

Szabadon bocsáthatják Kennedy gyilkosát

A kaliforniai San Diego illetékes igazságügyi szervei Robert Kennedy gyilkosának, Sirhan B. Sirhannek a meghallgatására készülnek, hogy megvizsgálják, feltételesen szabadlábra bocsátható-e.

2016.02.10 17:52MTI
Facebook Sirhan

Sirhan B. Sirhan korábban vállalta a gyilkosságot, az elmúlt két évtizedben viszont már azt állította, hogy nem emlékszik rá, tényleg ő lőtte-e le Robert Kennedy igazságügyminisztert. A meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy elnök öccsét 1968. júniusában gyilkolták meg Los Angeles azóta már lebontott Ambassador szállodájában, miután ott beszédet mondott. A gyilkosságért a jeruzsálemi születésű, jordániai állampolgár Sirhan B. Sirhant halálra ítélték, ám büntetését életfogytiglanra változtatták, amikor a kaliforniai Legfelső Bíróság rövid időre megszüntette a halálbüntetést.

A most 71 éves Sirhan Sirhan egy San Diego melletti büntetésvégrehajtási intézetben van, és szerdán, helyi idő szerint délután jelenik meg az illetékesek előtt, akik ezúttal azt vizsgálják, hogy valóban baj van-e az emlékezőképességével, mert ha igen, akkor esetleg feltételesen szabadlábra helyezhetik. A férfit eddig összesen tizenöt alkalommal hallgatták meg, a legutóbb 2011-ben, amikor ismételten azt állította, hogy sajnálja, ami történt, de nem emlékszik semmire. A szabadlábra helyezésről döntő bizottság akkor azt a határozatot hozta, hogy Sirhan nem mutatott elégséges megbánást.

A szerdai meghallgatáson az elítéltet szembesítik a 91 éves Paul Schradéval, aki Robert Kennedy egyik bizalmas munkatársa volt, s a merényletkor Kennedy mellett állva, maga is megsebesült. Schrade szerint akkor nem egyetlen ember lőtt.

Maga Sirhan nem is akart megjelenni a meghallgatáson, csak egyik ügyvédje, Laurie Dusek kifejezett és többszöri kérésére egyezett bele. Annak idején, amikor letartóztatták, azt mondta, hogy "az országomért tettem", majd 1989-ben a brit David Frostnak adott interjújában azt állította, hogy palesztinként ellenezte Robert Kennedy Izrael-barátságát, de azóta, évtizedeken keresztül, azt ismételgette, hogy nem emlékszik semmire. Tavaly az egyik szövetségi bíró Los Angelesben elutasította ügyvédjei érvelését, miszerint Sirhan nem lehetett az egyedüli merénylő, mert Robert Kennedyre tizenhárom lövést adtak le, Sirhan revolverében azonban csak nyolc golyónak volt helye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.