Olasz külügyminiszter

Európa történetének egyik legnehezebb pillanatát éli

A több százezer Európába áramló menekült válsága a pénzügyi válsággal és Nagy-Britanniának az unióból történő lehetséges kilépésével egy "európai hármas válság" részét jelenti.

2016.02.11 06:29MTI

Az egyes tagállamok döntései nem kérdőjelezhetik meg az utóbbi évtizedek eredményeit, köztük a szabad mozgás schengeni rendszerét sem - jelentette ki Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter a mai Európai Unió egykori elődjét megalapító hat állam külügyminiszterének keddi római találkozóján.

Az alapítói országok - Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Luxemburg - külügyminiszterei az unió legidőszerűbb kérdéseiről tanácskoztak.

Paolo Gentiloni kijelentette: a hat alapító állam a találkozóval új ösztönzést kívánt adni az EU-nak a jelenlegi nehéz időszakban.

"Az alapító országok üzenete egy erősebb Európának szól, az egyre inkább terjedő Európa-ellenes üzenetekkel szemben" - fogalmazott Paolo Gentiloni. Hangsúlyozta, hogy Európa története egyik legnehezebb pillanatát éli meg.

A migráció problémájával kapcsolatban a külügyminiszterek közös európai politikát szorgalmaztak. Az olasz külügyminiszter kijelentette, hogy a Rómában tanácskozó országok külügyminiszterei egyetértettek abban, hogy a migráció problémájának megoldására közös uniós döntésekre van szükség, nem pedig "egyedi nemzeti politikákra, amelyek az utóbbi hatvan évben elért célokat veszélyeztetik".

A találkozó helyszíne és időpontja nem volt véletlen: Olaszország a külügyminiszteri minicsúccsal indította el a jövőre esedékes évforduló programsorozatát. Jövőre lesz hatvan éve, hogy 1957. március 25-én az említett hat állam a római Capitolium-dombján aláírta a Római Szerződést, útjára indítva az EU elődjét jelentő Európai Gazdasági Közösséget.

Paolo Gentiloni megjegyezte, hogy a hatok találkozóval nem akarták kizárni a többi tagállamot, és a következő hasonló találkozón mások csatlakozását is várják.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a találkozó után azt hangsúlyozta, hogy az alapító országok a közös megoldást támogatják a menekültválság megoldása érdekében.



"Minden állam, amely azt hiszi, hogy ezt a kérdést saját maga képes megoldani, tévedésben van és illúziókat kerget" - jelentette ki Steinmeier, és hozzáfűzte: az alapító államok amellett foglaltak állást, hogy mindent elkövetnek egy közös európai megoldás érdekében.

A több százezer Európába áramló menekült válsága a pénzügyi válsággal és Nagy-Britanniának az unióból történő lehetséges kilépésével egy "európai hármas válság" részét jelenti. Steinmeier szerint a római találkozó ezért egyfajta "ébresztő" szerepét töltheti be.

A külügyminiszterek a tanácskozást követő zárónyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy az Európai Unió "kihívásokkal teli idők" előtt áll. "Európa akkor lehet sikeres, ha a szolidaritás szellemével győzi le a korlátolt egoizmusokat" - hangoztatta a nyilatkozat. A dokumentum szerint ez vonatkozik a menekültválságra is, amellyel kapcsolatban szolidaritásra és felelősségre van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.