Fel, vonulás

Náci tankkal parádéztak egy bajor karneválon

"Menekültvédelem" feliratú tank másolatával masírozott több bevándorlás-ellenes karneválozó is egy bajor fesztiválon a hétvégén.

2016.02.09 12:15ma.hu

A harci kocsira még a Balkenkreuz-ot is ráfestették, a második világháborúban harcoló német erők jelképét.

Facebook/Florian Simbeck

Célkeresztbe került a bajor karnevál szervezőcsoportja, mivel beengedtek egy náci tankot imitáló tákolmányt a karneváli felvonulásra Steinkirchen bei Pfaffenhofenben - írja a közmédia.

Az ország főként délkeleti részein ünnepelt rendezvénysorozat helyi ünnepén több mint 500 ember vett részt.

A karvevált az 1967 óta munkálkodó Steinkirchen egyesület szervezte, így a tank beengedése is az ő döntésük volt.

Ledöbbenten nézték a bámészkodók, ahogy végiggurul az ünnepélyen a menekültügyi védelem felirattal ellátott Tigris tank, amire ráadásul egy vaskeresztet is ráfestettek.

A szervezet elnöke ennek ellenére tagadta, hogy a szervezet tagjainak közel lenne a szélsőjobbhoz. Tobias Winkler elnök szerint a klub nem szélsőséges, a rendőrség is "áldását adta" a tankra a parádé szervezésénél.

Az egyik klubtag szerint több menekült is tagja a szervezetnek, a tank pedig tavaly is masírozott, mindenféle incidens nélkül. Véleménye szerint a tank tisztelettel adózik a német történelemnek, második világháborús eseményeket lehet segítségével megtanulni.

A vitát Florian Simbeck német színész vitte át a Facebookra, ahol kifejtette, hogy ízléstelennek tartja a karniválon ünneplő, tankkal vonuló emberek látványát, mert szerint semmi ironikus utalás nem volt a tank utánzatában.

A rendőrség is bevallotta, hogy jóváhagyták a tank végiggurulását, mert nem tartották sértőnek, emellett nem akarták korlátozni a művészi szabadságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.