Hogy hazajuthassanak

Áttörték a görög gazdák blokádját a bolgár kamionosok

Négy bolgár kamionos áttörte a Promachon-Kulata határátkelőnél tüntető görög gazdák blokádját kedden, hogy hazajuthasson Bulgáriába.

2016.02.09 12:05MTI

"Gázt adtak, és óránkénti 80 kilométeres sebességgel hasítottak el előttük" - mondta az egyik mezőgazdasági dolgozó a görög Szkai tévéadónak. " Tehergépkocsijukkal még a határsorompót is forgáccsá aprították."

A bolgár rendszámtáblájú kamionokat és vezetőiket a rendőrség szemtanúk beszámolói alapján azonosította, és a bolgár oldalon jegyzőkönyvet vett fel az esetről. Egy hasonló akcióra készülő ötödik sofőrt még görög területen állítottak meg a hatóságok.

A görög parasztok hetek óta tüntetnek az athéni kormány nyugdíjreform-tervezete ellen, és országszerte számos határátkelőnél, illetve fontosabb közlekedési csomópontnál akadályozzák a forgalmat. Bár a földművesek jó szándékuk jeléül időről időre lehetővé teszik az áthaladást a torlaszaikon, a bolgár-görög határon több kilométeres dugók alakultak ki miattuk.

Helyszíni beszámolók szerint csak a görög oldalon 25 kilométer hosszan torlódtak fel a járművek.

Bulgária kétségbeesésében arra kérte az Európai Bizottságot, hogy avatkozzon közbe, és "a lehető leggyorsabban" keressen megoldást a problémára.

A legszegényebb uniós ország azzal indokolta kérését, hogy Görögország nem teljesíti az emberek és áruk szabad áramlásának biztosítására vonatkozó kötelezettségeit.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.